13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti

http:http://www.youtube.com/watch?v=lsR0eoXS51A
Mark Gitenstein a fost învestit ambasador al SUA la Bucureşti, în prezenţa lui Joseph Biden, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Indian Treaty Room, în imobilul unde se află sediul vicepreşedintelui american.
Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa mai multor oficiali americani, dar şi a însărcinatului cu afaceri al României, Cristian Gaginsky.
„Nu este doar o mare onoare de a-l reprezenta pe preşedintele Obama, ci este vorba şi despre o revenire la locul de unde, în urmă cu mai mult de un secol, bunicii mei au plecat către America, şi lor le aduc astăzi un tribut: străbunicului meu, Lewis Bralower, şi străbunicii mele, Celia Bralower (din Brăila, respectiv Iaşi), bunicii mele, Rose Bralower, şi, în mod special, tatălui meu, Seymour Gitenstein. La 94 de ani, el locuieşte încă în oraşul meu natal, Florala, Alabama. L-am văzut recent şi calitatea esenţială pe care o observ la el o văd la toţi cei care locuiesc astăzi în România. Un popor solid, rezistent, hotărât, care a trecut prin multe, dar care nu şi-a pierdut niciodată simţul umorului şi dragostea de viaţă“, a spus Mark Gitenstein, în alocuţiunea de la ceremonia de depunere a jurământului.
De altfel, în discursul rostit cu această ocazie, remis de Ambasada SUA la Bucureşti, Gitenstein a folosit câteva cuvinte în limba română adresate atât reprezentantului României, cât şi memoriei bunicilor săi de origine română: „O revenire acasă, la originile mele, la locurile de unde au plecat, în secolele trecute, bunicii şi străbunicii mei, în America. Le aduc acum, aici, un omagiu“. „Povestea României în ultimele două decenii este remarcabilă: de la un satelit sovietic la unul dintre cei mai loiali şi demni de încredere aliaţi; de la o piaţă paralizată, dominată de stat, la economia cu cea mai rapidă creştere din Europa, înainte de recesiunea la nivel mondial de la finalul anului trecut“, a comentat Gitenstein.
El a mai spus în discursul său că, în calitatea lor de aliaţi, românii au luptat fără rezerve alături de militarii americani în unele dintre cele mai periculoase zone din Irak şi Afganistan. „Noi, americanii, credem în cuvintele lui Shakespeare: «Acela care îşi varsă sângele alături de mine este fratele meu»“, a adăugat el.
„Am primit instrucţiuni foarte clare de a merge mai departe pentru consolidarea şi aprofundarea acestei alianţe, de a ajuta românii să îşi revină din această perioadă de recesiune în primul rând prin creşterea comerţului şi a investiţiilor SUA în România“, a mai spus Gitenstein, adăugând că misiunea sa „va presupune cel puţin parţial consolidarea transparenţei, a regulilor statului de drept, a reformei administrative şi legislative“. El s-a referit, de asemenea, în contextul instrucţiunilor primite, la „extinderea şi impulsionarea angajamentului în slujba toleranţei şi a drepturilor minorităţilor, care se văd deja din partea liderilor curajoşi ca preşedintele Băsescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU