10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProprietatea ANL s-a blocat la primărie

Proprietatea ANL s-a blocat la primărie

Primăria Craiova nu se grăbeşte să vândă apartamentele din blocurile ANL, deşi cu banii obţinuţi ar putea construi altele pentru familiile fără locuinţă. Chiriaşii au acum posibilitatea să obţină un credit pentru cumpărarea imobilelor prin programul „Prima casă“.

Un singur bloc ANL din Craiova a fost trecut din domeniul public în cel privat al statului, aceasta fiind una dintre condiţiile de vânzare a apartamentelor închiriate către cei care le ocupă în prezent. Este vorba despre blocul T1 din cartierul Craioviţa Nouă, situat pe bulevardul Olteniei, care a primit acceptul din partea guvernului să treacă în proprietatea privată a municipalităţii şi să fie înstrăinat. Numai că, din luna mai, când a fost adoptată hotărârea, şi până în prezent, reprezentanţii primăriei nu au mişcat un deget. Deşi sunt scoase la vânzare 91 de apartamente, cele 33 de cereri venite din partea chiriaşilor nu au primit nici un răspuns. Locatarii se întreabă când pot deveni proprietari pe apartamentele în care stau de şase ani. „Am făcut cerere încă de anul trecut, când a apărut legea, şi am reînnoit-o anul acesta. Dar nu am primit nici un răspuns. Nu se ştie când vor fi vândute aceste locuinţe, pe care unii dintre noi vrem să le cumpărăm. Eu stau într-o garsonieră şi plătesc 60 de lei chirie pe lună. Când ştii că eşti proprietar este altceva, pentru că nu se ştie de la o zi la alta cum se schimbă legile“, a spus un locatar din blocul T1. Alt chiriaş, Marian Bâzdoacă, aşteaptă şi el oferta din partea primăriei. În schimb, Vasilica M. nu a depus cerere pentru achiziţionarea locuinţei, nu pentru că nu ar fi interesată, dar nu ştie care va fi preţul şi dacă şi-l poate permite.
Este bine de ştiut pentru chiriaşii ANL că pot obţine banii pentru cumpărarea apartamentelor luând un credit prin programul „Prima casă“, deoarece, în momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare cu primăria, trebuie să achite întreaga sumă.

Chiriaşii aşteaptă evaluarea

Normal ar fi fost ca, după acordul guvernului şi trecerea blocului T1 în proprietatea privată a primăriei, municipalitatea să urmeze şi ceilalţi paşi: evaluarea respectivelor imobile, pentru stabilirea unui preţ ce poate fi transmis potenţialului cumpărător. „Valoarea de vânzare a unui apartament ANL se stabileşte de autorităţile administraţiei publice locale sau de operatorii economici în a căror administrare se află imobilele respective. În baza evaluării realizate de o persoană fizică sau juridică autorizată, selecţionată de unitatea de administrare, se stabileşte această valoare, care nu va fi mai mică decât valoarea de inventar actualizată. La evaluare nu va fi luat în considerare plusul de valoare adus locuinţei prin unele îmbunătăţiri făcute între timp de chiriaşi. În preţul de vânzare intră un comision de 1% care să acopere cheltuielile de evaluare şi vânzare“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
Surse din cadrul primăriei spun că, în realitate, preţul unei locuinţe ANL va fi aproape egal cu cel de pe piaţa imobiliară actuală. Dar, atâta timp cât nu s-a făcut o evaluare a apartamentelor din blocul ANL din Craioviţa, un preţ apropiat celui care va fi trecut în contractul de vânzare-cumpărare nu poate fi precizat, restul fiind speculaţii.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, în localităţile de provincie unde s-au făcut evaluări, un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 2004 a fost evaluat între 20.000 şi 30.000 de euro, în timp ce o garsonieră a fost evaluată la mai puţin de 20.000 de euro.

Condiţii

Preţul de vânzare-cumpărare se achită integral la încheierea contractului. Din momentul cumpărării, proprietarii nu au voie să înstrăineze imobilul pe o perioadă de cinci ani. Cei care nu vor cumpăra locuinţele ANL îşi vor păstra statutul de chiriaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII