7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Aşa RAR nesimţire!

Registrul Auto Român (RAR) ţine cu dinţii de secretul privind un posibil tun imobiliar de la marginea Craiovei, amintit în Armaghedonul despre fruntaşii liberali din Dolj, publicat de GdS luna trecută. În articolul din 13 iunie „Îi penetrară serviciile“ se făcea referire la faptul că Marius Dobre, finul lui Cosmin Enea, a vândut RAR un teren de 6.000 de metri pătraţi din comuna Gherceşti, cu suma de 600.000 de euro, după ce l-a cumpărat la un preţ derizoriu, de 0,15 euro pe metru pătrat. Redactorii GdS au încercat zadarnic să obţină un răspuns de la Registru, dar au primit, după o lună şi jumătate, un e-mail trimis în batjocură, în care purtătoarea de cuvânt a RAR, Lorena Stroe, a aruncat în scârbă câteva cuvinte fără să răspundă la nici o întrebare. Vă prezentăm mai jos lista cu întrebări trimisă de GdS către RAR pe baza Legii nr. 544/2001 privind accesul liber la informaţiile de interes public şi transcrierea discuţiei cu Lorena Stroe. După cum veţi citi, Lorena, purtătoare de cuvânt şi redactor-şef al revistei Auto Test, publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român, nu dă doi bani pe jurnalişti şi pe Legea nr. 544/2001, singura care îi ajută pe ziarişti în obţinerea informaţiilor pe care instituţiile statului încearcă să le ascundă.

E-mail-ul cu solicitările GdS, trimis către RAR

Bună ziua,

Privind terenul de circa 6.000 de metri pătraţi pe care RAR Bucureşti l-a cumpărat în judeţul Dolj în anul 2007, solicităm în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public următoarele:
– locul exact în care se află terenul în cauză;
– suprafaţa exactă a acestuia;
– suma exactă, vânzătorul şi data calendaristică la care terenul a fost achiziţionat;
– care este scopul acestei investiţii a RAR;
– care este stadiul actual al acestei investiţii: dacă terenul a fost folosit în vreun fel, în ce fel; dacă nu, care a fost motivul pentru care terenul nu a fost folosit;
– care a fost contribuţia filialei RAR Dolj privind cumpărarea acestui teren şi cine a fost reprezentantul din partea RAR Dolj în derularea acestei tranzacţii;
– dacă s-a organizat licitaţie pentru cumpărarea de teren de către RAR;
– care sunt prevederile legale pe baza cărora s-a făcut achiziţia de teren;
– contractul de vânzare-cumpărare în copie;
– modalitatea prin care RAR a aflat de disponibilitatea acestui teren pentru vânzare.


Răspunsul RAR: 

Bună ziua,
 
Referitor la terenul de 6.000 de metri pătraţi din judeţul Dolj nu vă pot da foarte multe informaţii pentru că acesta a rămas doar la stadiul de achiziţionare.
Nu s-a construit absolut nimic pe el.
Când vom avea mai multe informaţii le vom pune la dispoziţia presei.
 
Mulţumesc.
O zi bună!

Lorena Stroe
Redactor-şef Auto Test
Purtător de cuvânt Registrul Auto Român

Spicuiri din uimitoarea convorbire telefonică purtată cu Lorena Stroe

Lorena Stroe: Cum să dau unei Gazete detalii de unde s-a cumpărat, de unde am ştiut de teren? Astea sunt lucruri care chiar nu cred că au vreo importanţă.
Reporter: Vi se pare că acestea nu sunt informaţii publice pentru că suntem o Gazetă?
L.R.: Dar nici DNA-ul nu cred că-mi cere aşa ceva. Dacă ar fi să-mi ceară, cred că nici nu ar cere atâtea informaţii câte vreţi dumneavoastră.
Rep.: Nu cred că nu ne puteţi spune dacă s-a organizat licitaţie pentru cumpărarea acestui teren.
L.R. Eu v-am răspuns la solicitarea dumneavoastră. Faceţi o solicitare către directorul general. Dacă vrea să vă răspundă, o să vă răspundă. Eu am discutat cu directorul general şi acesta este răspunsul care cred că este suficient pentru dumneavoastră. Noi nu dăm astfel de informaţii către presă
Rep. De ce mai aveţi atunci birou de presă?
L.R. Cum să vă dau eu un contract de vânzare-cumpărare în copie?
Rep. Puteţi să-mi răspundeţi că nu puteţi pune la dispoziţie contractul, dar puteţi spune date din el, de la cine aţi cumpărat, pe câţi bani…
L.R. Dar de ce vă interesează?
Rep. Pentru că sunt jurnalist, iar dumneavoastră sunteţi plătită din bani publici ca să spuneţi
L.R. Şi dumneavoastră de unde sunteţi plătit?
Rep. Sunt jurnalist şi v-am făcut o cerere pe o lege în vigoare. O ştiţi? (legea – n.r.)
L.R. Domnule, nu… pe mine… asta… în baza Legii 544/2001… astea pentru mine nu sunt… Dacă nu vă convine răspunsul, vă rog să faceţi o solicitare  către directorul general, semnată de directorul dumneavoastră general.
Rep. Deci, pentru dumneavoastră Legea 544/2001 nu există… Care este motivul pentru care nu vreţi să ne daţi informaţiile?
L.R. N-am spus că nu există. Acesta este răspunsul pe care directorul general a voit să-l dăm.
 

Patentaşu: Nu este o întrebare de interes public

După numeroase telefoane, directorul RAR, Daniel Patentaşu, a răspuns în cele din urmă. Acesta a declarat că un jurnalist nu poate solicita decât informaţiile publice prevăzute de lege, deşi Legea nr. 544/2001 nu limitează aria de interes public, cu excepţia mai multor informaţii legate de siguranţa naţională şi de date personale. „Conform legii, nu puteţi să-mi cereţi copii după contracte. Nu scrie nicăieri. NU este o întrebare de interes public. Când cereţi nişte date, vedeţi dacă vă încadraţi în ce spune legea“, a declarat Patentaşu. În loc să răspundă la o solicitare scrisă, acesta ne-a trimis pe site-ul e-licitatie să verificăm dacă s-a făcut o licitaţie pentru cumpărarea terenului. „Dacă era o licitaţie, o puteaţi găsi acolo. Pentru faptul că sunteţi de la un ziar, nu trebuie neapărat să vi se răspundă“, a mai spus directorul general. Dacă aşa se comportă cu jurnaliştii, ne întrebăm cum i-ar fi răspuns unei persoane fizice, care îi adresa o întrebare în scris, aşa cum îi dă dreptul Legea nr. 544/2001, lege pe care distinşii de la RAR nu o cunosc. În cele din urmă, Daniel Patentaşu a precizat că va pune la dispoziţia presei informaţiile solicitate legal de GdS, dar a spus acest lucru lăsând să se înţeleagă că ne face o favoare. „Eu pot să vă comunic orice m-aţi întrebat, dar şi dumneavoastră să întrebaţi unde vă este limita legală“, a încheiat directorul RAR.  

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII