21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVai de conductele voastre!

Vai de conductele voastre!

O avarie la magistrala de apă potabilă care deserveşte blocurile din cartierul craiovean 1 Mai i-a lăsat ieri pe locatarii din zonă fără apă rece. În acelaşi timp, o bucată din strada Dâmboviţa din cartierul George Enescu s-a prăbuşit din cauza unei conducte de apă sparte.

Cârpelile repetate efectuate de Compania de Apă „Oltenia“ (CAO) nu au mai avut efect şi schimbarea conductei a fost inevitabilă. Lucrările, care au durat mai mult timp, au impus sistarea furnizării apei potabile toată ziua. „În 1 Mai, la blocurile I52 şi I53 este o problemă mai veche. De data aceasta, conducta din fontă a fost înlocuită cu una nouă din PVC şi echipele de muncitori au avut nevoie de o perioadă mai mare pentru efectuarea lucrărilor. De aceea a fost necesară sistarea furnizării apei potabile, cu excepţia unor instituţii, de exemplu, spitalul“, a spus Doru Buruiană, director interimar la CAO.
Într-adevăr, conducta de pe strada Dr. Ştefan Berceanu s-a spart în repetate rânduri, de fiecare dată CAO a cârpit, dar, spre disperarea locatarilor, aceasta a cedat. „Avem apa oprită de azi-dimineaţă (ieri – n.r.), de la ora nouă. Este 15.30 şi tot nu i-au dat drumul. Într-o zi cu o temperatură de peste 30 de grade Celsius, să nu ai nici o picătură de apă… Cu ce să te speli? În cartierul ăsta, sectorizarea s-a făcut prost de la început. Dacă este o avarie, apa se opreşte de undeva, din zona parcului, la toate blocurile. În ultimul timp au făcut ceva modificări ca să nu afecteze şi spitalul. Dar locatarii din 1 Mai nu au apă“, a spus Victor Stamin, locatar în blocul I85.

Blocul şi avaria

În cartierul 1 Mai, încă două avarii îşi aşteaptă de două săptămâni rândul pe lista dispeceratului CAO. La blocurile I85 şi V9 conducta este fisurată şi apa ţâşneşte, inundând parcările adiacente. „De două săptămâni curge aici, la V9. Am anunţat şi noi, şi locatarii, dar degeaba. Au spus să aşteptăm că au alte probleme mult mai grave de rezolvat. Dar aşa s-au dus la canalizare mii de metri cubi de apă. Bine că sunt două guri de canalizare între cvartalul de blocuri pentru că altfel ar fi fost lac aici. De la Companie ne-au spus că vin mâine (astăzi – n.r.). Acum se lucrează la I-uri“, a afirmat Eugenia Gavrilă, administratoarea Asociaţiei nr. 13 din cartierul 1 Mai.
Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia susţin că 1 Mai face parte din zona inferioară a oraşului, care se întinde din Romaneşti până la Spitalul de Urgenţă, şi este una dintre cele mai dificile. Tocmai de aceea, lucrările de sectorizare aici au fost lăsate la finalul programului ISPA, de reabilitare a reţelei de apă potabilă a oraşului. Conform preconizărilor SC Hidroconstrucţia SA, numai pentru reumplerea reţelei cu apă, după efectuarea lucrărilor, ar fi necesare 18 ore. Adică pentru sectorizarea sistemului de apă potabilă din cartierul 1 Mai ar fi necesară oprirea apei calde pentru cel puţin două zile pe săptămână.

Asfalt rupt de conductă

Reţeaua de alimentare cu apă potabilă a oraşului a cedat ieri şi pe strada Dâmboviţa, din cartierul craiovean George Enescu. Asfaltul a început  dimineaţă mai întâi să se ridice, semn că în subsol creştea presiunea. Oamenii care au trecut prin zonă la momente diferite au povestit ba că din carosabil au început să iasă pietre şi bolovani, ba că din asfalt ţâşnea apa, ba că în stradă s-a căscat un crater care bălteşte. „Am trecut pe laopt şi ceva pe strada Dâmboviţa, când am plecat spre serviciu. Ne-am şi speriat când am văzut cum asfaltul crăpat se ridica şi era gata să facem cale întoarsă, de teamă să nu se lase strada sub greutatea maşinii. Cred că erau şi ceva bolovani şi mâzgă. Atunci mi-am spus: e clar, iar s-a spart vreo conductă“, a spus Eliza, locatară din cartierul George Enescu.
Cert este că în jurul orei 10.00 în stradă era ditamai groapa, din care angajaţii Companiei de Apă „Oltenia“ SA scoteau de zor cu pompele. „Este vorba de o avarie la reţeaua de alimentare cu apă potabilă a oraşului, apărută din cauza vechimii instalaţiilor. Aceasta a fost însă remediată şi carosabilul va fi adus la forma iniţială după timpul de tasare“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.
Potrivit unui raport al Companiei de Apă „Oltenia“ SA, preluat de coordonatorul activităţii acestei unităţi, viceprimarul Mărinică Dincă, peste şapte kilometri de reţea de apă au fost reabilitaţi din ianuarie 2008 până acum. În lista de lucrări pentru perioada ianuarie – iunie 2009 nu a fost inclusă însă nici una dintre străzile are au crăpat frecvent din pricina avariilor din sistemele de alimentare cu apă şi canalizare. Nici nu prea ar fi dat bine, fiindcă majoritatea doar ce au fost asfaltate: George Enescu, 1 Mai etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII