13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremii pentru campionii canini

Premii pentru campionii canini

Cel mai important eveniment chinologic utilitar din întreaga lume s-a încheiat ieri, în Cetatea Băniei.

Timp de patru zile, cei mai abili câini de pe glob, selecţionaţi din Japonia şi până în Austria, din Cehia până în Suedia, au concurat pentru titlul de campion mondial. Simultan, s-au desfăşurat toate probele stabilite: căutare-salvare de sub dărâmături, căutarea persoanelor dispărute din zone accidentate, căutarea persoanelor dispărute în zonă de câmpie – proba de urmă, salvarea din apă, testele de obedienţă şi dexteritate.

Proba apei, un spectacol

Patru zile de alergat de la un teren la altul, sub soarele nemilos care şi-a făcut datoria în sud. Cea mai interesantă probă a fost, spun, la final, organizatori şi spectatori deopotrivă, cea de la Preajba, destinată salvării din apă. Doar trei echipe s-au înscris la testul introdus recent pe lista competenţelor chinologice de către IRO (Federaţia Internaţională a Câinilor de Salvare) şi numai două au trecut examenul.
„A fost de departe cel mai frumos spectacol. De altfel, toţi ceilalţi participanţi s-au grăbit să termine probele lor pentru a fi prezenţi, la ora 14.00, la Preajba. Câinii au avut de trecut câteva teste: 1.000 de metri înot, apoi salvarea unei victime căzute în apă, după aceea o victimă care plutea, iar animalul trebuia s-o prindă de mână, fără s-o muşte, şi să o ducă la mal. În altă situaţie, victima se zbătea la aproximativ 50 de metri de mal şi câinele trebuia să-i ducă un ham de care să se agaţe“, povesteşte sergentul major Ciprian Georgescu, unul dintre organizatori. Proba de salvare din apă a fost organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj şi coordonată de locotenent Radu Marius.  

Ultima zi

A XV-a ediţie a Campionatului Mondial al Câinilor de Salvare s-a încheiat. Liviu Ionescu, preşedintele Centrului de Educare Canină Craiova, organizatorul local, a predat steagul Federaţiei preşedintelui IRO care, la rândul său, l-a înaintat Republicii Cehe, ţara organizatoare în 2010. Ceremonia de premiere a avut loc la Stadionul Şcolii de Fotbal „Gică Popescu“, pe terenul unde s-au desfăşurat probele de obedienţă şi dexteritate.

Voluntari în situaţii de urgenţă

Din 1999, Centrul de Educare Canină Craiova a fost acreditat de IRO, organizatorul Campionatului Mondial încheiat recent. În 2000, devine Asociaţia Centrul de Educare Canină România – Centrul Pilot Naţional de Formare şi Coordonare al Câinilor de Salvare şi membru cu drepturi depline IRO. A fost prima şcoală din România care a prezentat oficial numere de dresaj cu câini ciobăneşti româneşti în faţa Comisiei de standarde FCI, condusă de Jean Maurice Paschould. Tot din 2000, este membru al Contingentului Român Voluntar pentru situaţii de urgenţă, partener MIRA–IGSU, ce acţionează în România şi UE.

Campionii lumii

Proba salvare din apă:
    Katerina Sojkova (Cehia) – cu Aira
    Petr Katrev (Cehia) – cu Bonie Krasna Lukrecia
Proba de salvare de sub dărâmături
    Oberascher Gerlinde (Austria) – cu Athos vom Lindwurmnest
    Patric Corpataux (Elveţia, armată) – cu Tim
    Kuster Severin (Elveţia, armată) – cu Rudy
Proba de căutare pe suprafaţă
    Regina Samlikova (Cehia) – cu Vedetta de Alphaville Bohemia
    Roman Starman (Slovenia, campionul din 2008) – cu KANA
    Laszlo Balazs (Ungaria) – cu Aqua
Proba de urmă
I. Iveta Matzenauerova (Cehia) – cu Avenger Zorro Wonderful Dream – singura echipă conductor – câine dintre cele nouă înscrise care a trecut testul
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS