21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCE Turceni, modernizat cu fonduri de la BERD

CE Turceni, modernizat cu fonduri de la BERD

Conducerea Complexului Energetic Turceni a dat publicităţii, la sfârşitul săptămânii trecute, un comunicat de presă prin care a anunţat că în luna iulie va fi semnat un contract de finanţare între unitatea energetică şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Negocierea contractului de împrumut dintre Complexul Energetic Turceni şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este aproape finalizată, conform comunicatului. „În prezent, avocaţii celor două părţi pun la punct ultimele detalii ale câtorva clauze contractuale asupra cărora părţile au convenit deja de principiu. Comisia de negociere a Complexului Energetic Turceni are convingerea că acest contract va fi semnat în iulie 2009. Împrumutul se ridică la 170 de milioane de euro, iar banii urmează să fie folosiţi pentru lucrările de modernizare a grupului 6“, se arată în comunicatul postat pe site-ul companiei. Potrivit aceleiaşi surse, procesul de obţinere a finanţării pentru modernizarea grupurilor energetice 3 şi 6 de la Termocentrala Turceni a început în 2006 şi a fost tergiversat, nejustificat, până la sfârşitul anului 2008. În februarie 2009, noua conducere a Complexului Energetic Turceni a decis reluarea negocierilor cu BERD. Acestea au fost reluate pentru finanţarea unui singur grup, întrucât analiza pieţei financiare arăta că nu se va putea obţine un împrumut la valoarea finanţării ambelor grupuri. „Negocierile cu BERD s-au desfăşurat în condiţii normale, fără nici un fel de incident, cu dorinţa reciprocă şi dovedită de ambele părţi de a semna acest contract. Fiind vorba de un contract complex, a cărui structură s-a schimbat prin trecerea finanţării la un singur grup, au fost necesare schimbări care să permită CE Turceni atât continuarea finanţării modernizării grupului 6, cât şi a celorlalte obiective majore de investiţii din domeniul minier şi energetic. Pentru că împrumutul contractat acum este mai mic faţă de cel pentru care a început negocierea în 2006, comisia de negociere a reuşit modificarea unor clauze iniţiale, astfel încât Complexul Energetic Turceni să poată contracta pe viitor alte credite, necesare atât pentru modernizarea grupului 3, cât şi pentru investiţii necesare în minerit“, se mai spune în comunicat.

Ministerul Economiei, permanent informat

Ministerul Economiei a fost mereu informat despre ceea ce se întâmplă la CE Turceni şi despre felul în care merg negocierile.
„Ministerul Economiei a sprijinit comisia de negociere a Complexului Energetic Turceni în susţinerea obiectivelor stabilite. În prezent, avocaţii celor două părţi definitivează ultimele detalii ale contractului de împrumut în valoare de 170 de milioane de euro, acordat de BERD în cadrul unei sindicalizări realizate cu alte şase bănci comerciale“, se mai arată în comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII