17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de locuri neocupate la liceele doljene

Sute de locuri neocupate la liceele doljene

În timp ce absolvenţii de gimnaziu s-au văzut liceeni, profesorii se pregătesc de disponibilizări. În urma repartizării computerizate a locurilor din liceele doljene, 99% dintre elevii care s-au înscris au fost repartizaţi, restul urmând să participe la a doua sesiune de admitere. În judeţ se înregistrează însă şi o situaţie alarmantă, nenumărate licee rămânând cu zeci sau chiar sute de locuri neocupate.

Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a la unităţile şcolare doljene a avut loc joi, luând prin surprindere atât elevii şi părinţii, cât şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Ministerul Educaţiei a decis ca repartizarea să înceapă cu o zi înainte de data-limită stabilită, 3 iulie 2009. Dintre cei 6.071 de candidaţi la liceele sau grupurile şcolare doljene, 6.014 au fost repartizaţi. 57 dintre ei nu au reuşit să obţină un loc în unităţile şcolare. Aceştia vor fi însă repartizaţi în sesiunea a doua, ce va avea loc în perioada 6-13 iulie 2009. „Pe lângă candidaţii din judeţul Dolj, am avut bucuria să constatăm că 265 de absolvenţi de clasa a VIII-a din alte judeţe ale ţării au ales să studieze în unităţile noastre şcolare. În ceea ce priveşte candidaţii nerepartizaţi, aceştia nu au menţionat suficiente opţiuni pentru un liceu, alegând doar grupurile şcolare din afara Craiovei“, a precizat Georgică Florea-Bercea, inspector general adjunct al ISJ Dolj. Cei 57 de elevi declaraţi respinşi provin în special din Filiaşi, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Melineşti, Cetate. Nici unul dintre aceştia nu a optat pentru un liceu din Craiova, mediile lor variind între 3,80 şi 7,60.

Anca Pârzaru din Craiova a obţinut notă maximă la admitere

Dacă la nivel naţional, media opţiunilor pentru care a optat un elev este de 20, la nivelul Doljului există absolvenţi care au completat pe fişele de înscriere chiar şi 24 de opţiuni. Cea mai mare medie de admitere din judeţul nostru a fost 10, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova. Este vorba de Anca Pârzaru, absolventă a Şcolii nr. 22 „Mircea Eliade“ din municipiu, care se numără printre elevii de nota 10 pe linie din ţară, obţinând notă maximă atât la media de absolvire a anilor V-VIII, cât şi la tezele cu subiect unic.
Colegiul cotat cu cele mai mari medii de intrare la admitere din ţară este, de asemenea, CN „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, unde ultima medie de admitere la clasele de bilingv engleză, specializarea matematică-informatică, a fost de 9,85. La aceeaşi specializare, la CN „Carol I“, media de admitere a fost 9,59.
La specializarea matematică-informatică, notele cele mai mari la admiterea la liceu au fost înregistrate la CN „Fraţii Buzeşti“ şi CN „Carol I“. Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, cea mai mică medie la admitere în acest an, în judeţ, este 4,83 la clasele de comerţ, de la Grupul Şcolar „Matei Basarab“.

Sute de locuri libere în liceele doljene

Şi, cum oferta educaţională pentru licee în acest an a fost extrem de variată, cu un număr semnificativ de locuri peste cel al candidaţilor, există foarte multe unităţi şcolare doljene unde acestea nu s-au completat. Astfel, la Grupul Şcolar „Anghel Saligny“, dintre cele 168 de locuri scoase la concurs, aproximativ jumătate au rămas vacante, la Grupul Şcolar „George Bibescu“, dintre cele 196 de locuri, 59 au rămas libere. Şi la Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“ au rămas neocupate 115 locuri, dintre cele 280, iar la „Electroputere“, dintre cele 112 locuri oferite, au rămas libere 50, deci aproximativ două clase trebuie desfiinţate. La Grupul Şcolar Industrial „Transporturi Căi Ferate“, dintre cele 196 de locuri, 78 au rămas neocupate. Şi în judeţ există unităţi şcolare care au rămas cu locuri libere pentru această toamnă. La Grupul Şcolar din Malu Mare, dintre cele 56 de locuri scoase la concurs pentru anul şcolar 2009-2010, 36 au rămas neocupate.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla din această toamnă, în urma desfiinţării acestor clase în unităţile şcolare doljene.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII