17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe treieră greu din cauza ploilor

Se treieră greu din cauza ploilor

Dacă, pentru porumb, precipitaţiile din ultimele zile au fost „mană cerească“, pentru grâu, o ploaie tardivă este otravă curată.

Deşi grâul a ajuns la maturitate, nu poate fi recoltat de pe suprafeţe extinse din cauza umidităţii, a explicat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, Constantin Cucu. „Grâul a ajuns la maturitate, dar nu se poate recolta din cauza umidităţii. Este ud şi solul, dar în unele zone, unde a plouat mai mult, nu s-a uscat nici grâul. Să sperăm că nu mai plouă o perioadă, pentru că vor fi probleme“, a spus Cucu.
Grâul ar putea să încolţească dacă va mai avea parte de umiditate. Producţia obţinută până acum nu este strălucită. Contrar aşteptărilor, de pe suprafeţele cultivate, producţia medie raportată la DADR este de numai 2.800 de kilograme la hectar, a mai spus directorul instituţiei.

Preţ de doi bani

Anul trecut, un preţ de 50-55 de bani pe kilogramul de grâu era considerat nesatisfăcător de către fermieri. Anul acesta, ar putea fi şi mai mic. Preţul pieţei este în scădere, 40 de bani pe kilogram. Ar putea să ajungă şi la 35 în cazul în care cererea se va situa la un nivel atât de jos ca acum. „Se vehiculează că va scădea preţul, dar rămâne de văzut. Dacă va fi aşa, va fi un an greu pentru producătorii agricoli“, a spus Constantin Cucu.
Marii achizitori de cereale nu se înghesuie să cumpere grâu de pe piaţă. „Noi, deocamdată, nu cumpărăm. Aşteptăm să recoltăm de pe suprafeţele noastre şi după aceea vom mai vedea“, a spus Mihai Anghel, reprezentantul Cerealcom Dolj. Acesta este de părere că preţul grâului este determinat de criza financiară care a cuprins şi acest sector al economiei. „Este posibil ca preţul grâului să scadă până la 0,35 lei pe kilogram, pentru că există foarte puţini bani pe piaţă. Pe fondul crizei este o lipsă acută de bani care să fie folosiţi pentru achiziţii de cereale“, a spus Mihai Anghel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU