8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate4 iulie, dată de referinţă pentru istoria lumii

4 iulie, dată de referinţă pentru istoria lumii

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Jeri Guthrie-Corn, a declarat joi, cu ocazia recepţiei organizate de Ziua Independenţei, că dovada  încrederii pe care SUA o au în viitorul României este relaţia comercială strânsă dintre cele două state. „Prietenii au încredere unul în celălalt. Cea mai bună dovadă a încrederii pe care SUA o au în viitorul României este relaţia comercială strânsă, în creştere, dintre ţările noastre“, a spus Guthrie-Corn, făcând referire la faptul că, în ultimii 15 ani, numărul companiilor membre ale Camerei Americane de Comerţ a crescut de la 222 la 300.
Companiile americane din România au peste 150.000 de angajaţi români şi investesc peste zece miliarde de dolari. Guthrie-Corn a vorbit şi despre românii din SUA, care au contribuit la mediul de afaceri, în domeniul cercetării, în domeniul universitar şi în cel al artei.
Oficialul american a evidenţiat că, până şi după 233 de ani de la declararea independenţei Statelor Unite, la 4 iulie 1776, America „încă face eforturi pentru a realiza acea «uniune perfectă» la care aspirau fondatorii“.
Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti a pus accent şi pe lupta pentru idealurile şi valorile comune. „Statele Unite apreciază profund contribuţia plină de curaj a soldaţilor români care au luptat alături de trupele noastre în Irak şi care continuă să ne fie alături în Afganistan şi în Balcanii de Vest. Unii dintre ei au plătit preţul suprem, dându-şi viaţa pentru apărarea dreptului de a trăi în pace şi libertate. Cinstim memoria şi sacrificiul acestor prieteni loiali“, a asigurat Jeri Guthrie-Corn.
„Motivul oficial pentru care sărbătorim în această seară este acela că 4 iulie este o zi de weekend anul acesta. Adevăratul motiv este că astăzi îl sărbătorim şi pe unul dintre prietenii noştri loiali. «La Mulţi Ani!», Cristian Diaconescu!“, a încheiat ea.

Colaborarea cu SUA în domeniul economic este vitală pentru redresarea României

Premierul Emil Boc, care a participat la recepţia oferită cu ocazia Zilei Independenţei SUA, a vorbit despre colaborarea cu SUA în domeniul economic, pe care a calificat-o drept „vitală“ pentru o relansare economică viabilă şi sustenabilă a României.
„Guvernele statelor noastre se concentrează azi pe eforturile de revitalizare a economiilor afectate de recesiune globală. Aş vrea să profit de această ocazie pentru a ne reafirma angajamentul comun pentru continuarea demersurilor necesare stimulării mediului de afaceri româno-american“, a subliniat, în discursul său oficial, Emil Boc.
Acesta a felicitat naţiunea americană în numele Guvernului României şi al poporului român. „4 iulie nu are o valoare de referinţă numai pentru poporul american, ci şi pentru istoria lumii“, a spus premierul, atrăgând atenţia că acel moment a pregătit apariţia primei Constituţii scrise din lume şi dezvoltarea constituţionalismului modern, ca de altfel şi consolidarea fundamentelor societăţilor democratice, pornind de la principiul egalităţii în faţa legii şi a responsabilităţii guvernului în faţa poporului.
Totodată, Emil Boc i-a mulţumit lui Jeri Guthrie-Corn, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, pentru excelenta activitate depusă pentru consolidarea relaţiilor româno-americane.
„Celebrăm astăzi victoria naţiunii americane în lupta pentru pace, libertate şi prosperitate, care a dus la crearea Statelor Unite ale Americii. Marcăm totodată relaţiile privilegiate ale României cu SUA, relaţii îndelungate şi încununate de succes“, a declarat premierul român.
La recepţia oferită de Ambasada SUA la Bucureşti au participat aproape o mie de invitaţi, printre care oficiali români, diplomaţi şi alte personalităţi. În afară de Emil Boc, la eveniment au mai luat parte ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, ministrul de externe, Cristian Diaconescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele PNL, Crin Antonescu, senatorul Titus Corlăţean, dar şi omul de afaceri Dinu Patriciu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII