16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdio, bac la şapte materii!

Adio, bac la şapte materii!

Elevii de clasa a XII-a care au susţinut în aceste zile examenul de bacalaureat pot răsufla uşuraţi. Pentru 2010 se anunţă schimbări majore: bacul se va susţine la trei discipline, examenul se va da în universităţi, iar evaluarea din clasa a XII-a şi cea de la sfârşitul ciclului liceal vor contribui
la acordarea notei finale.

Bacalaureatul 2009, sesiunea de vară, s-a încheiat ieri, cu susţinerea probei la alegere din afara ariei curriculare obligatorii. Aproximativ 75% dintre elevii doljeni au ales să susţină examenul de bacalaureat la educaţie fizică şi sport, în speranţa că vor reuşi să obţină o notă foarte bună. Ceilalţi au ales să susţină ultima probă din alte 14 discipline de examen: fizică, franceză, engleză, psihologie, logică etc. 15 dintre cei 6.252 de elevi înscrişi să susţină bacalaureatul, la ultima probă, nu s-au prezentat la unităţile şcolare. „Opt elevi au lipsit la examenul de educaţie fizică şi sport, iar restul la celelalte discipline. La educaţie fizică şi sport am avut cei mai mulţi candidaţi, 4.936. Doar doi dintre elevii doljeni care optaseră iniţial pentru susţinerea bacalaureatului la sport au ales în final proba de rezervă“, a precizat Laura Mărunţelu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Şi, cum la probele de examen scrise tentaţia de a se inspira din fiţuici este mare, unul dintre candidaţii nepromovaţi în anii anteriori a fost prins şi de această dată încercând să copieze, fiind astfel eliminat din examen. Este vorba despre un candidat care a dat ieri ultima probă la Geografia României în Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ din Craiova. Examenul la educaţie fizică şi sport s-a desfăşurat în 16 dintre cele 20 de centre de examen din judeţul Dolj. „Patru dintre centrele de examen nu dispuneau de bază sportivă adecvată desfăşurării unor astfel de probe, fiind nevoie astfel să le susţinem la alte unităţi şcolare. Este vorba de Grupul Şcolar „Anghel Saligny“, CN Economic „Gheorghe Chiţu“, Grupul Şcolar „George Bibescu“ şi Grupul Şcolar ICM, din Craiova“, a adăugat Laura Mărunţelu.

În 2010, bacalaureat „european“

Este ultimul an în care elevii clasei a XII-a au susţinut bacalaureatul în această variantă. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a confirmat miercuri că va elimina postarea subiectelor de bacalaureat pe internet şi va reduce numărul probelor de la şapte la trei, respectiv limba română obligatorie pentru toate liceele, o probă de matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului, şi una la alegere tot în funcţie de profil. La aceasta din urmă, elevii care au terminat specializări realiste vor susţine examenul la fizică, biologie, chimie şi informatică, iar cei care au terminat ştiinţe socio-umane, la geografie, filosofie, psihologie, logică sau economie. Noua generaţie de absolvenţi va susţine bacalaureatul în universităţi, pentru a se evita astfel tentativele de fraude din timpul probelor. Examenul de bacalaureat va fi modificat astfel din anul şcolar 2009-2010 şi va cuprinde o evaluare din clasa a XII-a, care să testeze competenţele lingvistice şi de comunicare, înlocuind probele orale susţinute în prezent, în perioada anului, şi una de la sfârşitul ciclului liceal.
Ministrul a menţionat că tipul de evaluare pe care îl propune pentru bacalaureat respectă sugestiile specialiştilor europeni din domeniul educaţiei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII