17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Război la Bechet

Consiliul Local Bechet stă pe un butoi de pulbere. Primarul pedelist, Costel Tulitu, vrea să organizeze un referendum prin care să dizolve consiliul pe care îl acuză că îi pune piedici în aprobarea proiectelor de interes pentru oraş.

La Bechet, administraţia locală este în fierbere. Costel Tulitu vrea alegeri locale şi îi cheamă pe locuitori la referendum în septembrie. „În 12 şedinţe de consiliu am avut numai balamuc şi miştocăreli. Alianţa PSD-PNL-PNG şi un consilier independent se opun proiectelor de interes local. Am început o lucrare de extindere a Judecătoriei Bechet, cu o sală de şedinţe pe care să o dăm în folosinţă la toamnă, iar ei s-au opus. Am fost la prim-ministru şi am primit de la guvern 250.000 de lei. Când am convocat şedinţa extraordinară pentru rectificarea bugetară, PSD s-a opus. Vreau să fac referendum şi să organizăm alegeri locale din nou. 80% dintre locuitori sunt alături de mine. În două zile am strâns o sută de semnături din 800, câte am nevoie. Cred că în septembrie voi organiza referendumul. Am încercat totul, dar pentru ei nu există lege. Zic că sunt majoritari. I-am spus şi preşedintelui Radu Berceanu acest lucru şi mi-a urat succes. Ştiu că nu e treabă simplă, dar nu pot accepta să mai stau trei ani cu nişte oameni care nu vor să facă treabă pentru comunitate“, a declarat primarul Costel Tulitu.
Consilierul PD-L, Florian Ionescu, susţine şi el că respectivii consilieri discută de pe poziţii de forţă. „Ei sunt mereu Gică contra. La ultima şedinţă au spus că nu sunt de acord să voteze rectificarea de buget, pe motiv că banii vin de la guvern, şi nu de la consiliul judeţean. Votul era o treabă de cinci minute, dar ei s-au certat două ore. Unul dintre consilierii PSD, Marius Glăvan, m-a şi ameninţat că-mi dă un pumn de mă bagă sub masă dacă nu tac“, a spus acesta.


Viceprimarul din Bechet: Este o aberaţie

Viceprimarul oraşului, Ionel Gheorghe, de la PSD, îl contrazice pe şeful său. „E o aberaţie. Nu ştiu cu ce l-am deranjat. Un an a fost foarte bine şi, dintr-odată, facem referendum. Domnul primar poate spune ce vrea el. Dacă vrea să dizolve consiliul local, atunci şi noi putem face referendum ca să-l demitem. Majoritatea proiectelor de interes au fost aprobate, inclusiv rectificarea bugetară. Să vină să ne spună ce proiecte am refuzat noi. La începutul anului am intervenit la preşedintele CJ Dolj să ne aloce bani pentru construcţie“, a spus viceprimarul. Acesta recunoaşte că l-au luat la mişto pe primar, dar spune că aveau motive.
„I-am aprobat 6.000 de lei ca să plece în Israel, i-am aprobat decontarea din banii comunităţii a întreţinerii maşinii personale. Ne-am opus atunci când a dorit ca primăria să se asocieze cu firma Clubul Haiducilor, iar aceasta să preia în administrare căminul cultural şi parcul unde urma să deschidă un restaurant. Consiliul local investise acolo câteva miliarde. Nu puteam să-l dăm“, a precizat Ionel Gheorghe.
Primarul Costel Tulitu a recunoscut că i se decontează cheltuielile cu maşina, dar susţine că nu este a lui. „Este o maşină în leasing, luată pe o firmă“, a precizat Tulitu. Liderul „rebelilor“ din consiliul local, pesedistul Marius Glăvan, neagă că l-ar fi ameninţat pe consilierul PD-L şi că s-ar fi opus proiectului. „Am stat 15 minute în sală şi apoi am plecat pentru că nu veniseră ceilalţi“, a spus Glăvan.

Cum se dizolvă consiliul local prin referendum

Potrivit Legii nr. 215/2001, republicată, consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local. Articolul 55 spune că referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe listele electorale ale unităţii administrativ-teritoriale.
„Referendumul local este organizat (…) de către o comisie numită prin ordin al prefectului, compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local şi al consiliului judeţean şi un judecător de la judecătoria în a cărei jurisdicţie se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Referendumul este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. Activitatea consiliului local încetează înainte de termen dacă s-au pronunţat în acest sens cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate. Stabilirea datei pentru organizarea alegerii noului consiliu local se face de guvern, la propunerea prefectului. Alegerile se organizează în termen de maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti prin care s-a constatat dizolvarea consiliului local sau, după caz, de la validarea rezultatului referendumului“, se arată în Legea nr. 215/2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII