10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRadu Timofte, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Radu Timofte, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Radu Alexandru Timofte, fost director al Serviciului Român de Informaţii (S.R.I.), a fost trimis în judecată de procurorii DNa pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial, în formă calificată şi două infracţiuni de fals în declaraţii, din care una în forma participaţiei improprii, conform unui comunicat DGA. Alături de fostul şef al SRI au mai fost trimişi în judecată Virgil Turcu, fost şef al Direcţiei Logistice din cadrul S.R.I., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată şi Dumitru Inoete, fost consilier al adjunctului directorului SRI, Gheorghe Robu, ofiţer în cadrul SRI, Ion Tudor, fost ofiţer în cadrul S.R.I., membrii comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată.
În perioada septembrie 2004 – martie 2005, Radu Alexandru Timofte, în calitate de director al SRI, l-a determinat pe Virgil Turcu să-i închirieze şi, ulterior, să-i vândă în regim subvenţionat (mult mai mic decât preţul pieţei libere) locuinţa de serviciu situată în Bucureşti, str. Mihai Eminescu (zonă rezidenţială), cu nerespectarea prevederilor legale în materie.
În scopul cumpărării locuinţei de serviciu,  la data de 28 ianuarie 2005, inculpatul Radu Timofte a întocmit şi depus la SRI două declaraţii pe proprie răspundere false (din care una în numele soţiei) în care a consemnat informaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la situaţia sa locativă.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, Virgil Turcu, Dumitru Ionete, Gheorghe Robu şi Ion Tudor (membri ai Comisiei de verificare a îndeplinirii condiţiilor legale de vânzare şi a oportunităţii vânzării locuinţelor de serviciu) nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu pentru a verifica dacă inculpatul Timofte Alexandru Radu îndeplineşte toate condiţiile legale în vederea cumpărării unei astfel de locuinţe.  
În această modalitate, S.R.I. a fost prejudiciat cu suma de 210.203,35 RON reprezentând diferenţa dintre valoarea de inventar a imobilului în cauză (338.423,48 RON) şi preţul de vânzare al acestuia (stabilit la suma de 128.220,13 RON). Echivalentul în euro al preţului plătit pentru cumpărarea imobilului de Timofte Alexandru Radu era în jur de 35.000 de euro, în timp ce valoarea de piaţă a unui apartament de acest gen, în cursul anului 2005, era în medie de 200.000 de euro.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului respectiv. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS