12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Penescu, la judecată

Cornel Penescu, alături de alţi 13 inculpaţi, printre care cinci arbitri, a fost trimis ieri în judecată în dosarul corupţiei din fotbal.

În fruntea listei inculpaţilor din acest dosar este Gheorghe Cornel Penescu, acţionarul majoritar al SC PIC SA şi FC Argeş Piteşti, arestat preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. Urmează apoi directorul general al PIC SA Piteşti, Liviu Ilie Făcăleaţă, şi el arestat preventiv, acuzat pentru două infracţiuni de complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat şi deţinere de droguri. Dan Cristian Libertatu, fost director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, aflat şi el în arest, este acuzat de luare de mită.
Gheorghe Constantin, fost preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), aflat tot în arest, a fost pus sub acuzare pentru două infracţiuni de luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat.
Arbitrii divizionari A. Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Dumitru Aurelian Bogaciu, Lucian Dan şi Sorin Caia, urmează să dea socoteală pentru luare de mită. Tot pentru luare de mită este acuzat şi Marcel Lică, observator federal şi fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Gheorghiţă Pieca, administrator la societăţile SC PIC SA şi FC Argeş Piteşti, este acuzat de complicitate la dare de mită şi la cumpărare de influenţă, precum şi constituire de grup infracţional organizat.
Cristian Mincă, preşedintele FC Argeş Piteşti, va răspunde penal pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.
Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul FRF, este acuzat de trafic de influenţă, iar Daniela Cîrstina, director în cadrul SC PIC SA, va fi judecată pentru favorizarea infractorului.

Arbitri „unşi“ pe bandă rulantă

Procurorii anticorupţie au reţinut în rechizitoriu că, în perioada 2006 – aprilie 2009, Penescu, Făcăleaţă, Mincă, Pieca şi Gheorghe Constantin „au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie“.
Doar în ultimele patru luni ale anului 2008, Penescu, Făcăleaţă şi Pieca i-ar fi plătit pe Dumitru Aurelian Bogaciu (5.000 de dolari şi 374 de lei), Marcel Savaniu (3.000 de dolari), Marcel Lică (2.000 de dolari), Sorin Corpodean (15.000 de dolari), Lucian Dan (5.000 de dolari) şi Sorin Caia (2.000 de dolari), „pentru ca aceştia, în calitate de arbitri, respectiv observatori FRF, să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu în sensul favorizării echipei FC Argeş Piteşti în meciurile disputate cu Universitatea Craiova, SC Vaslui, Oţelul Galaţi şi Gloria Buzău“, menţionează un comunicat al DNA.
Pe 3 septembrie 2007, Penescu ar fi remis suma de 20.000 de lei lui Gheorghe Constantin, pentru ca, în calitate de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, să delege anumiţi arbitri la meciurile disputate de FC Argeş în sezonul competiţional 2007-2008. Ulterior, în perioada 14 decembrie 2008 – 12 martie 2009, Constantin a mai primit de la Penescu suma de 290.000 de lei, pentru a promova în lotul de arbitri divizionari A un protejat al patronului argeşean.
În acelaşi dosar, procurorii au mai reţinut că, pe 13 aprilie 2009, la percheziţia domiciliară efectuată la locuinţa lui Făcăleaţă au fost găsite 190 de fiole de efedrină, drog pentru care directorul general al PIC nu deţinea autorizaţie.
Anchetatorii au mai reţinut că, pe 13 aprilie 2009, în timpul percheziţiilor efectuate de DNA la sediul SC PIC SA, Daniela Cîrstina a sustras documente şi a completat dispoziţii de plată şi borderouri de achiziţie pentru justificarea sumelor retrase de către Penescu, încercând astfel să zădărnicească aflarea adevărului. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU