14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStrada noastră, ce aţi făcut cu ea?

Strada noastră, ce aţi făcut cu ea?

Străzile din cartierul craiovean Lascăr Catargiu au rămas fără paviment după ce s-au făcut reabilitări la reţeaua de apă potabilă şi s-a introdus canalizarea, în 2005. Localnicii merg prin gropi şi bălţi pline de gunoi şi broaşte, deoarece firma care se ocupă de lucrări, SC Hidroconstrucţia SA, nu se grăbeşte să refacă pavajul.

Cartierul Lascăr Catargiu din Craiova este un şantier de când au început lucrările de introducere a apei potabile şi cele de canalizare. Străzile sunt capcane atât pentru trecători, cât şi pentru şoferi. Nici nu ai cum să te fereşti, pentru că nu mai este nici stradă, nici trotuar. Localnicii fac slalom printre şanţuri, grămezi cu piatră cubică sau pietriş, bălţi, gropi, conducte. Apa a prins un miros greu, iar broaştele cresc în voie până şi în căminele nou-instalate, iar în mormanele de pământ buruienile au prins rădăcini. Sunt în această situaţie străzi precum Borsec, Bega, Vişeu, Târnava, Roznov şi lista poate continua, fiindcă toate căile de acces în cartier sunt făcute praf.
Firma care se ocupă de lucrări, Hidroconstrucţia, a scos piatra cubică de pe străzi, a aşezat-o grămezi-grămezi pe trotuar sau a dus-o în propriul depozit şi acolo a rămas. Chiar dacă în unele zone lucrările s-au finalizat, străzile din Catargiu sunt pline de hârtoape. Oamenii spun că şi-au distrus maşinile, iar taxiurile refuză să mai vină în cartier.
„Aşa cum era strada noastră, cu piatră cubică, se putea circula pe ea. Acum, te fereşti de o groapă şi dai în alta. Bălţi cu gunoaie, mormane de pământ. De doi ani se tot lucrează. Mai întâi canalizarea, apoi reţeaua de apă potabilă. Când au probleme cu conductele, bagă pompele şi dau drumul la apă chiar pe stradă. Când se termină lucrările, nimeni nu ne spune, iar de asfaltarea străzilor ce să mai vorbim?“, se plânge Victor Ţecu, care locuieşte pe strada Borsec. Omul face haz de necaz, împinge cu piciorul în nămolul de pe stradă: „Uite, ni s-a înmuiat asfaltul!“. „În loc de străzi, ne-am ales cu gropi“, îl completează o vecină.

Încet cu pavajul pe străzi

Marţi, angajaţii SC Hidro-construcţia erau prezenţi pe mai toate străzile din Catargiu. Nu se poate spune ce făceau muncitorii sau utilajele staţionate în zonă. Punctul fierbinte era însă pe bulevardul Ştirbei Vodă. Strada asfaltată în urmă cu aproximativ două luni a fost luată cu asalt de pichamere, undeva la intersecţia cu strada Siretului. Numai până la jumătate, cealaltă jumătate îşi aşteaptă rândul. Spargerea era necesară pentru racordarea la sistemul de apă potabilă al oraşului a reţelei nou-instalate în Catargiu.
„Lucrările în Catargiu au fost făcute în proporţie de 90%. Facem racordarea la conducta principală şi urmează să facem probe. În privinţa refacerii străzilor, aceasta cade tot în sarcina noastră. Vom aşeza la loc piatra cubică. Dacă se va asfalta sau nu, depinde de primărie. O parte din pavaj a fost dus în depozitul nostru, pentru că oamenii îl furau. Până în prezent, au fost refăcute două străzi, Drobeta şi Bega. Canalizarea va fi finalizată în luna noiembrie a acestui an, iar reabilitarea reţelei de apă potabilă, în aprilie 2010. Localnicii mai au de aşteptat până când străzile îşi vor recăpăta forma iniţială“, a declarat Dumitru Hornoiu, şef proiect canalizare Hidroconstrucţia.
Dacă ar fi să judecăm după termenele avansate chiar de Compania de Apă „Oltenia“, le recomandăm oamenilor răbdare, multă răbdare, până în 2010. Fiindcă, dintre cele 22 de străzi prinse în proiectul de reabilitare a reţelei publice de distribuţie a apei potabile şi 44 de străzi prinse în programul de reabilitare a reţelei publice de canalizare, până în prezent numai pe două artere a fost refăcut pavajul cu piatră cubică.
„În cartierul Catargiu, reabilitarea reţelei publice de distribuţie a apei potabile se efectuează pe următoarele străzi: Paroşeni, Bicaz, Borsec, Târnava, Vişeu, Sadu, Roznov, Drobeta, Crângului, Vaslui, Teslui, Sinaia, Preajba, Siretului, Teleajenului, Răşinari, Gorjului, Bega, Aleea I-III Roznov, Şuşiţa. Data de începere a lucrărilor a fost 30.10.2007 şi se vor finaliza în aprilie 2010. Stadiul de realizare a lucrărilor este de 50,47%. Reabilitarea reţelei publice de canalizare se efectuează pe 44 de străzi. Lucrările au început în 2005, iar termenul de finalizare este în noiembrie 2009, iar stadiul de realizare este de 80,47%. Refacerea infrastructurii rutiere şi pietonale va fi efectuată de firma care execută lucrările, SC Hidroconstrucţia SA“, a declarat Mihaela Chiriţescu, şef Birou relaţii cu publicul al Companiei de Apă „Oltenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII