13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova, damă de lux

Primăria Craiova, damă de lux

Primăria Craiova pune la caznă bugetul oraşului, pe care vrea să-l împovăreze cu un împrumut de încă 20 de milioane de euro. De parcă în afara birourilor şefilor municipalităţii nu ar sufla vântul crizei, aceştia propun cu seninătate consilierilor locali să voteze contractarea unui împrumut bancar pentru finanţarea „scăldătoarei“ din Faţa Luncii şi a unui centru multifuncţional la târg.

Cu un buget local care gâfâie şi cu un primar care stă cu limba scoasă după ajutor de la guvern, primăria se comportă ca o damă de lux. Cheltuieşte în neştire bani pe lucrări a căror utilitate în vremuri de criză se vede abia prin gaura cheii de la cabinetul primarului. Când guvernul strânge cureaua bugetară şi se smiorcăie în direct naţiunii că România riscă să intre în incapacitate de plată, primarul Antonie Solomon dovedeşte că nu i-a ajuns împrumutul de acum trei ani pentru modernizarea centrului şi reabilitarea străzilor. Vrea să amaneteze veniturile la buget pe următorii 20 de ani pentru finanţarea zonei de agrement nautice din Lunca Jiului şi a centrului multifuncţional de la târg. Primarul a luat această decizie după ce oficialii de la Bucureşti nu i-au mai oferit suportul pe care îl aştepta, dar, cu toate acestea, Solomon ştia că nu va avea bani suficienţi pentru finanţarea ambelor proiecte. Nici despre împrumut nu a suflat o vorbă. Şi, dintr-odată, fără să consulte opinia publică, i-a plesnit pe consilieri cu această propunere. Cu ce bani va fi plătit împrumutul, atâta timp cât bugetul actual nu permite finanţarea lucrărilor? Cu cele viitoare, evident, aşa cum scrie şi în raportul de fundamentare ce poate fi studiat pe pagina de internet a primăriei. Raport care nu ţine cont de criza financiară actuală şi de posibilele ei efecte mai puternice din anii ce vor veni. Nu, pentru primărie se anunţă vremuri de investiţii puternice, craiovenii vor câştiga sute de euro pe lună, iar oraşul va deveni cel mai important centru industrial al ţării. Altfel, nu poate fi interpretat optimismul care emană din raport. „Conform bugetului de venituri şi cheltuieli al Consiliului Local al municipiului Craiova pe anul 2009, veniturile proprii pe anul 2009 sunt în valoare de 304.719.000 de lei şi pentru anii următori estimăm o creştere a acestora cel puţin la nivelul ratei inflaţiei“, se arată în raport.
Realitatea contrazice spiritul tineresc al analiştilor primăriei. Veniturile proprii previzionate pe 2009 sunt mai mici decât cele de anul trecut, cu trei milioane de lei. Repetăm: mai mici, nu mai mari. Asta înseamnă că primăria se aşteaptă să încaseze mai puţini bani de la populaţie şi firme. De ce oare? Pentru că e criză şi lumea câştigă mai puţin. Dar nu-i bai! Vom avea ştrand cu valuri şi centru multifuncţional în care se pot organiza lansări de carte sau, de ce nu, decernări de premii şi medalieri. Să nu fim înţeleşi greşit. Cele două obiective sunt binevenite, mai ales centrul multifuncţional, dar să împrumuţi 20 de milioane de euro de pe o piaţă bancară constipată, care practică dobânzi mari, în vreme de criză ridică semne de întrebare. Mai ales că primăria plăteşte deja dobânzi la alte împrumuturi, iar vârful de plată începe din acest an.

O corvoadă de 4,5 milioane de euro pe an

Datele pe care vi le prezentăm mai jos sunt inserate în raportul de fundamentare de pe site-ul primăriei, deci pot fi consultate de fiecare contribuabil. Din documentul municipalităţii aflăm că primăria a contractat în 2002 un împrumut pentru reabilitarea reţelei de epurare a apelor uzate pentru protecţia râului Dunărea, de 18,4 milioane de euro. Până în 2010, craiovenii plătesc 680.000 de euro pe an, iar din 2011 până în 2026, vor plăti 1.075.333 de euro anual.
Alt împrumut contractat pentru modernizarea centrului oraşului şi pentru reabilitarea străzilor va scoate din buget 7,4 milioane de lei pe an. Până acum, primăria a plătit doar dobânda, pentru că a beneficiat de perioadă de graţie, dar, din toamna acestui an, va băga adânc mâna în conturile din ce în ce mai goale. În prezent, municipalitatea plăteşte pe anul în curs 8,2 milioane de lei, iar de la anul va plăti aproape 112 milioane de lei în contul împrumuturilor asumate deja. Dacă îl va contracta şi pe cel propus, de 20 de milioane de euro, costurile suportate de craioveni vor fi următoarele: aproximativ 9,5 milioane de lei (peste două milioane de euro) pe 2009 şi 19,5 milioane de lei (4,5 milioane de euro) pe an, în următorii.
Pe site-ul GdS puteţi spune dacă sunteţi de acord cu contractarea acestui împrumut sau dacă aţi fi dorit să fiţi consultaţi înainte ca propunerea să ajungă pe masa consilierilor locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

226 COMENTARII