12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOf, viaţa mea de... poliţist comunitar!

Of, viaţa mea de… poliţist comunitar!

http:http://www.youtube.com/watch?v=ub8ptxqKdAE
http:http://www.youtube.com/watch?v=vkheZnKBWnE
Am încercat să aflăm ce fac concret poliţiştii comunitari din Craiova, plătiţi din bugetul municipiului. I-am surprins fie stând, fie plimbându-se. Pardon! Patrulând…Măcar erau prezenţi .

Miercuri. Craioviţa Nouă, la poştă. Un poliţist comunitar traversează greoi strada. Se vede că se luptă cu zăpuşeala şi umiditatea din aer. Uniforma este lălâie, şi-a dat şapca pe spate. Cu o agendă într-o mână, se îndreaptă cu acelaşi pas monoton către piaţă. În spatele unui magazin, pe o potecă, începe să ia declaraţii unei femei şi unui băieţandru de etnie romă. Întrebările sale şi adnotările pe care le face în agendă nu par să-i impresioneze pe nici unul dintre cei doi. Băieţandrul molfăie tacticos o plăcintă în timp ce îi spune că nu îi poate arăta buletinul de identitate fiindcă nu are. Câte o bucată de crustă cade pe jos. „Interogatoriul“ acesta nu durează mai mult de câteva minute. Cei doi îşi văd de drum. După numai câteva clipe în care a rămas singur, poliţistul comunitar a dispărut fără urmă. Cu siguranţă că s-a pitit pe undeva şi, de acolo, veghează ager.

La plimbare, la fântână

Doi-trei stropi prevestesc ploaia, dar nu au reuşit încă să sperie craiovenii ieşiţi la plimbare. Lângă fântâna de vis a primăriei, alt poliţist comunitar „târăşte“ o agendă. E ceva mai tânăr decât colegul său din zona poştei, şi-a permis să strângă cureaua mai la mijlocul ei, nu la ultima gaură. Calcă visător, face câţiva paşi, zâmbeşte la giumbuşlucurile unui căţeluş, se uită după o maşină parcată. Nu vrea să se îndepărteze prea mult de „obiectiv“. După vreo 25 de metri, se răsuceşte pe călcâie. Pe drumul înapoi către fântână nu mai are la ce să se uite. Căţelul a obosit. Mai face câţiva paşi, priveşte cerul. Stropii de ploaie se înteţesc. Poliţistul se opreşte sub coroana stufoasă a unui copac, în timp ce oamenii de pe esplanadă caută grăbiţi un adăpost. Cincizeci de metri mai departe, o angajată de la Spaţii Verzi încă stropeşte iarba cu un furtun cu apă. Acum plouă cu simţ de răspundere. Tocmai din acest motiv, alt agent de poliţie locală, după cum visează să aibă titulatura, s-a oprit în uşa unui magazin de la parterul unui bloc, la scuteală. Se întreţine cu o doamnă care locuieşte în zonă pe tema unei cărţi a imobilului, în care sunt trecuţi toţi locatarii şi care ar trebui să se găsească la şeful de scară. Doamna pare foarte mirată de ce aude. Hm! Miroase a anchetă. Dacă nu ar fi ploaia asta…

Clemenţă în stradă

Joi. Strada Unirii. Soare, oameni, guguştiuci, o patrulă de poliţie comunitară în pas estival. Se plimbă, dar pe unde e umbră. Ceva mai departe, pe strada Felix Aderca, lângă Asirom, un coleg de-al lor poartă pe umerii săi înguşti responsabilitatea de a face ordine într-o parcare de vreo şase maşini. E cât se poate de vigilent când vine vorba de parcare aceea şi de maşinile care staţionează în zonă. Lângă el, un tânăr îmbie trecătorii să îşi facă asigurare auto în stradă, arătându-le ca într-un film mut un carton pe care scrie „RCA ieftin“. Nu are succes cu trecătorii, dar are noroc că agentul comunitar nu îl amendează, deşi, după prevederile în vigoare, ar trebui să o facă.

Poliţist comunitar cu diplomă de bac

Potrivit lui Constantin Petrescu, şeful Poliţiei Comunitare Craiova, condiţia minimală ce trebuie îndeplinită de o persoană care doreşte să devină poliţist comunitar e absolvirea liceului, cu diplomă de bacalaureat. Persoana respectivă trebuie să fie aptă din punct de vedere psihologic şi să treacă de o serie de probe fizice, „similare celor de la şcolile de subofiţeri de poliţie“, conform explicaţiilor lui Petrescu. Prin asemănarea aceasta se înţelege că baremele probelor fizice sunt fixate în funcţie de grupa de vârstă. Pentru a fi acceptată în rândurile agenţilor comunitari, o persoană trebuie să aibă maximum 35 de ani, însă poate lucra până la 60 de ani. „Există o prevedere în proiectul de transformare a poliţiei comunitare în poliţie locală potrivit căreia vârsta de pensionare va fi de 55 de ani. Deocamdată, ne ghidăm după normele prezente“, a declarat Petrescu.

600 de lei pentru începători

Fie că sunt buni, fie răi, poliţiştii comunitari sunt plătiţi din bugetul Craiovei. Un debutant are 600 de lei salariul de încadrare. Cu sporuri, ajunge la un venit salarial net de 800 – 900 de lei. În funcţie de vechime şi de sporuri, unii agenţi comunitari ajung să încaseze până la 1.400 de lei pe lună. Activitatea serviciului în asamblu poate fi evaluată după numărul amenzilor aplicate. De la începutul anului până în prezent, poliţiştii comunitari craioveni au constatat 91 de infracţiuni, au condus la secţiile de poliţie 189 de persoane suspecte şi au dat 5.744 de amenzi. 972 dinte aceste sancţiuni au fost date pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, 3.944 pentru distrugeri de bunuri publice şi alte contravenţii la hotărârea consiliului local privind gospodărirea comunală, 547 de amenzi pe activitatea de taximetrie şi, începând cu luna aprilie, 1.080 de sancţiuni au fost aplicate călătorilor din mijloacele de transport ale RAT prinşi fără bilet. Pe activităţi de comerţ, agenţii comunitari au aplicat 201 amenzi. Ar fi fost 202 amenzi dacă poliţistul comunitar de pe strada Felix Aderca îl sancţiona joi pe craioveanul cu „RCA ieftin“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

60 COMENTARII