16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContrabandă cu 22 de tone de cartuşe

Contrabandă cu 22 de tone de cartuşe

Poliţiştii şi procurorii doljeni au descoperit vineri seară, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, un tir care transporta aproape 22 de tone de cartuşe de vânătoare, deşi în documente figurau ca fiind proiectile inerte.

Aproape 20 de tone de muniţie au fost descoperite vineri, în jurul orei 20.00, în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, de către poliţiştii doljeni, într-un tir condus de un cetăţean polonez. Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat că vineri seară, în baza unor informaţii deţinute, ofiţerii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice au acţionat în PTF Bechet pentru prevenirea contrabandei cu arme, muniţii şi explozivi. Pe sensul de ieşire din ţară, poliţiştii au oprit pentru control un autocamion în care se aflau cetăţenii polonezi Waldemar Bernard D., de 56 de ani, şi Krzysztof H., de 30 de ani. Aceştia au prezentat pentru verificări documentele care însoţeau transportul respectiv – 409.100 de cartuşe cu proiectile inerte (gloanţe oarbe) de diferite calibre, în greutate totală de 21.829,8 kilograme, care proveneau de la o firmă exportatoare din Germania şi urma să ajungă Grecia, însă nu au putut prezenta şi autorizaţia de tranzit pentru teritoriul României, eliberată de autorităţi. Poliţiştii doljeni au devenit suspicioşi în ceea ce priveşte marfa transportată de polonezi şi au anunţat DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Procurorul care s-a dus la Bechet a dispus sigilarea tirului şi escortarea lui la sediul Direcţiei Regionale de Vamă Craiova, pentru inventarierea mărfii.

Gloanţele oarbe erau letale

Sâmbătă dimineaţă, sub supravegherea procurorului DIICOT, poliţiştii doljeni împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova au desigilat tirul şi au efectuat controlul fizic al încărcăturii.  În remorcă au fost descoperite mai multe cutii de carton lipite cu bandă adezivă care conţineau alte cutii de dimensiuni mai mici, pline cu cartuşe de vânătoare de diferite mărci şi calibre. Oamenii legii au trecut la desfacerea prin sondaj a unor cutii de cartuşe din fiecare calibru menţionat în documentele de însoţire a mărfii, în acestea fiind găsite cartuşe de vânătoare sertizate ce conţineau elemente de muniţie letală completă.
Întrucât cei doi polonezi nu au putut prezenta autorizaţia de tranzit pentru teritoriul României emisă de autorităţile competente şi, mai ales, pentru că existau suspiciuni cu privire la exactitatea menţiunilor din avizul de însoţire a mărfii şi categoria muniţiei transportate, anchetatorii au ridicat probe pentru efectuarea unei expertize tehnico-ştiinţifice balistice. Pe numele polonezilor au fost întocmite acte premergătoare pentru comiterea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată.  

Arme în vamă

Transportul descoperit de poliţişti vineri, la Bechet, este al treilea din ultimii ani oprit la frontiera doljeană. Pe 2 decembrie 2006, în PTF Calafat, într-un tir bulgăresc care, conform documentelor, transporta cutii de lemn şi boxpaleţi în Finlanda, au fost descoperite cinci lăzi cu ţevi de mitralieră, încărcătoare şi benzi de cartuşe. Pe 24 mai 2007, tot în PTF Calafat a fost depistat un tir condus de un bulgar care, în acte, transporta piese auto, nutreţuri combinate şi furaje din Marea Britanie în Bulgaria. În urma controlului amănunţit al camionului şi remorcii acestuia au fost descoperite 1.998 de capse de iniţiere pentru cartuşe, 200 de tuburi de cartuş calibrul 7,62, 703 gloanţe şi un dispozitiv de sablare-curăţare arme, componente pentru care nu avea documentele prevăzute de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII