16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDolj: 21.829,8 Kg muniţie confiscată în Vama Bechet

Dolj: 21.829,8 Kg muniţie confiscată în Vama Bechet

           
Lucrători din cadrul Biroului Arme Explozibil şi Substanţe Toxice şi ai Punctul de Trecere Frontierei Bechet au desfăşurat vineri seara o acţiune pentru prevenirea contrabandei cu arme, muniţii şi explozivi, ocazie cu care, pe sensul de ieşire din ţară, au oprit pentru control un autocamion care tracta o semiremorcă în care erau 23 paleţi cu 409.100 de cartuşe cu proiectile inerte de diferite calibre, în greutate totală de 21.829,8 Kg.
Au fost identificaţi D. Waldemar Bernard, de 56 de ani, şi H. Krzystof, de 30 de ani, cetăţenii polonezi, care au prezentat pentru verificări documentele care însoţeau transportul respectiv, stabilindu-se că firma exportatoare era din Germania, iar cea destinatară din Grecia, însă nu au putut prezenta autorizaţia de tranzit a României eliberată de autorităţile române.
Datorită acestor aspecte a fost solicitat sprijinul reprezentanţilor Biroului Vamal Bechet în vederea efectuării controlului fizic al încărcăturii respective.
Întrucât exista suspiciuni cu privire la săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată, procurorul din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a dispus sigilarea autotrenului şi conducerea acestuia la sediul Direcţiei Regionale de Vamă Craiova, în vederea efectuării inventarierii bunurilor.
          Cu participarea şi sub îndrumarea procurorului şef al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, poliţiştii împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova  (D.R.A.O.V) şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj, în dimineaţa zilei de astăzi, au procedat la desigilarea containerului şi efectuarea controlului fizic asupra încărcăturii.
Cu această ocazie s-a constatat că în container se aflau cutii din carton lipite cu bandă adezivă care conţineau altele de dimensiuni mai mici  cu cartuşe de vânătoare de diferite mărci şi calibre.  
Din evidenţa documentelor de însoţire a mărfii rezulta că în acest container erau transportate un număr de 409.100 bucăţi cartuşe pentru arme, proiectil inert,  calibrele 12, 16, 20 şi 36 în greutate totală de 21.829,8 kg .
 În continuare, prin sondaj s-a procedat la desfacerea unor cutii de cartuşe din fiecare calibru menţionat în documentele de însoţire a mărfii, constatându-se că fiecare cutie conţinea cartuşe de vânătoare sertizate având elemente de muniţie letală completă.
Întrucât din documentele de însoţire a mărfii lipsea autorizaţia de tranzit a teritoriului României emisă de autorităţile competente în conformitate cu legislaţia în vigoare şi întrucât exista suspiciuni cu privire la exactitatea menţiunilor din avizul de însoţire a mărfii şi categoria muniţiei transportate, s-a procedat la ridicarea de probe în vederea efectuării expertizei tehnico-ştiinţifice balistice.  
S-au întocmit acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată.  Dosarul urmează a fi înaintat la D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Craiova, instituţie competentă cu soluţionarea cauzei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU