12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar zece dascăli gorjeni dau meditaţii legal

Doar zece dascăli gorjeni dau meditaţii legal

La Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj numai zece cadre didactice şi-au înregistrat veniturile obţinute în urma meditaţiilor pe care le oferă în particular.

Cu toate că în Gorj sunt angajaţi peste 5.000 de dascăli şi foarte mulţi dintre ei dau meditaţii, doar zece cadre didactice
şi-au înregistrat la DGFP veniturile pe care le obţin în urma acestor activităţi. Reprezentanţii DGFP Gorj nu au ce să facă pentru a împiedica această formă de evaziune fiscală.
„În evidenţele Direcţiei de Finanţe, sunt înregistraţi zece profesori ca persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi de meditaţie şi care îşi declară corect veniturile obţinute din această activitate. De asemenea, ştim că există cadre didactice care şi-au deschis un SRL, o societate comercială şi dau meditaţii. Avem trei cazuri în care ştim că sunt profesori cărora le merge bine, adică au foarte mulţi elevi la pregătire, dar societatea poate avea ca domeniu de activitate comerţul, de exemplu, iar meditaţiile să fie complementare. Nu avem cum să-i identificăm după nume“, a precizat Luminiţa Penciu, purtătoarea de cuvânt a DGFP Gorj.

Altă formă de evaziune fiscală

Profesorii care desfăşoară activitatea de meditaţie, care nu sunt înregistraţi şi nu declară venituri intră sub incidenţa legii cu privire la prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, potrivit reprezentanţilor DGFP Gorj.
Dacă vor fi prinşi că dau meditaţii, profesorii riscă să fie sancţionaţi contravenţional. „Din anul 2007, DGFP Gorj le eliberează cadrelor didactice autorizate şi un cod fiscal. O autorizaţie costă 150 de lei. Cei care sunt înregistraţi ca persoane fizice autorizate depun la începutul activităţii o declaraţie de venit anuală estimativă. Norma de venit este de 7.500 de lei, care se impozitează trimestrial în trei tranşe de câte 300 de lei pe trimestru“, a afirmat Gheorghe Paraschivu, director adjunct al DGFP Gorj.  
Unul dintre profesorii care de câţiva ani s-a înregistrat la DGFP Gorj ca şi proprietar al unei societăţi comerciale este Dorin Taşcău. Acesta este profesor de matematică şi are la pregătire foarte mulţi elevi, care beneficiază de lecţii în particular.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII