13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvioane rupe ţeava-n două

Avioane rupe ţeava-n două

Zeci de familii din cartierul Bordei, situat la periferia Băniei, au rămas din nou fără apă. În urmă cu trei zile, SC Avioane SA a oprit apa din conducta care alimentează fabrica, pentru că diferenţa între consumul real şi factura de plată este foarte mare. Numai că a uitat că la aceeaşi reţea sunt racordaţi şi locuitorii din zonă, pe care i-a lăsat pe uscat.

Istoria se repetă pentru o parte a locuitorilor din Bordei, care s-au trezit miercuri cu robinetele uscate. Iniţial, au crezut că are vreo legătură cu sistarea de apă potabilă de a doua zi, anunţată de Compania de Apă „Oltenia“. Dar şi-au adus repede aminte de păţania de acum două luni, când au aflat că au fost racordaţi greşit la sistemul de apă potabilă care alimentează Fabrica de Avioane. Dacă, în luna aprilie, cel care i-a lăsat fără apă era chiar furnizorul, fiindcă Avioane nu-şi mai plătise facturile de ceva vreme, de această dată, însăşi societatea constructoare de avioane a hotărât să-i lase pe craioveni fără apă la 40 de grade Celsius. Marea problemă este că unii dintre locuitorii care duc lipsă de apă acum sunt abonaţi cu acte în regulă la Companie, iar lucrările de racordare le-au făcut angajaţii de la Apă cu ani în urmă.
Cum construcţiile noi apar în zonă precum ciupercile după ploaie şi racordările la reţeaua de apă se înmulţesc pe zi ce trece, SC Avioane s-a trezit cu un consum exagerat de apă potabilă, pe care nu şi-l explică, deoarece unitatea este în şomaj tehnic.
„La noi s-au înregistrat în ultimul timp mari pierderi de apă, din cauza unor probleme la instalaţia de furnizare. Însă este un consum care nu se explică, dat fiind faptul că unitatea este în şomaj tehnic. Bănuim că acest consum ridicat este din cauza populaţiei racordate la aceeaşi conductă cu noi şi care până acum ceva timp deconta facturile la noi. De ceva vreme nu mai plătesc acest abonament nici către noi, nici către Compania de Apă. Cu siguranţă apa potabilă va fi sistată în zonă până la începutul săptămânii viitoare“, a anunţat Victor Peţa, reprezentantul SC Avioane SA.

Rezolvarea: debranşarea şi rebranşarea

Revoltaţi, locuitorii din Bordei au bătut la uşa Companiei de Apă „Oltenia“, crezând că aceasta a recidivat. „Am mers de dimineaţă la Compania de Apă, pentru că este a treia zi consecutiv de când nu avem apă. Nu ai cu ce să te speli, să faci baie, să-ţi speli vasele la bucătărie. Cum să stai aşa? Mai ales acum, pe perioada de vară. Eu am abonament la ei, plătesc în fiecare lună. Ce vină am eu că angajaţii lor, atunci când au făcut racordările, au greşit conducta şi, în loc să ne racordeze la ţeava destinată populaţiei, au «înţepat-o» pe cea de la Avioane? Să vină să ne branşeze la conducta bună! Nu se ştie ce se va întâmpla pe viitor cu Fabrica de Avioane, dacă se închide, ce vom face?“, a spus Doru Stan, localnic de pe strada Gârleşti.  
La rândul său, furnizorul de apă al Băniei a fost luat prin surprindere, pentru că habar nu avea de situaţie. Directorul companiei, Doru Buruiană, a făcut o vizită în teren pentru a se convinge şi a vedea cum poate fi rezolvată această situaţie. Pentru că încasează bani de la populaţie pe abonamente, Compania de Apă „Oltenia“ este pusă într-o situaţie ingrată, întrucât trebuie să le asigure oamenilor apa. „Deoarece imobilele amplasate pe strada Gârleşti, Bordei erau deservite prin intermediul Fabricii de Avioane Craiova şi aceasta a sistat distribuţia apei potabile în zonă, compania va lua măsuri urgente în vederea asigurării serviciului de alimentare cu apă pentru utilizatorii cu care a încheiat contracte de furnizare, prin realizarea unei conducte de distribuţie separate“, a anunţat Mihaela Chiriţescu, şefă Birou relaţii cu publicul. Întrebarea care se ridică: În cât timp va reuşi compania să debranşeze o stradă întreagă de la vechea conductă şi să-i branşeze pe localnici la altă reţea?

Avioanele şi-au oprit apa

Constructorul de avioane din Bănie se disculpă: el şi-a oprit pur şi simplu apa, fiindcă înregistrează pierderi. Că această măsură afectează şi populaţia nu le pasă celor de la Avioane, pentru că, la rândul lor, au multă bătaie de cap cu plata propriilor datorii către Compania de Apă.
„Avioane Craiova nu a întrerupt alimentarea cu apă a cartierului Bordei. Deoarece am constatat un consum exagerat de apă, având în vedere activitatea restrânsă din cadrul societăţii, s-a hotărât închiderea conductei care ne alimentează pentru a depista volumul şi natura pierderilor şi pentru efectuarea de lucrări de întreţinere şi reparaţii. Acestea pot dura până luni“, a precizat Marin Găină, şef Birou marketing.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS