12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrupurile de producători cresc profiturile agricultorilor

Grupurile de producători cresc profiturile agricultorilor

Începând de anul viitor, pentru a beneficia de sprijin financiar, producătorii de fructe şi legume vor fi nevoiţi să se organizeze în grupuri. „Începând din 2010, pe sectorul legume-fructe, sprijinul de la Uniunea Europeană va veni numai prin forme asociative, iar de la bugetul de stat, mai mult ca sigur nu va mai fi acordat ajutor financiar“, a declarat Irina Creangă, consilier la Direcţia Generală Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), la un seminar organizat zilele acestea la Craiova.
Ea a explicat că producătorii trebuie să adapteze produsele la ceea ce se cere pe piaţă (calitate şi continuitate). Trebuie să-şi modernizeze mijloacele tehnice, să-şi diversifice soiurile, să respecte standardele de calitate şi să aibă în vedere creşterea suprafeţelor medii de cultură. În plus, se impune o concentrare a ofertelor. „Doar printr-o formă asociativă se poate prelua marfa de la producători şi comercializa pe piaţa de desfacere. Prin înfiinţarea grupurilor de producători se înlătură intermediarii, care preiau produsele la un preţ derizoriu şi câştigă foarte mult după comercializarea lor“, a precizat Constantin Cucu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, cu aceeaşi ocazie.
El a explicat că, în prezent, la nivelul judeţului sunt deja înfiinţate patru grupuri de producători şi urmează încă patru-cinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS