11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrădiniţele din Craiova, suprapopulate

Grădiniţele din Craiova, suprapopulate

Părinţii care vor să îşi înscrie copiii la grădiniţele cu program prelungit din Craiova sunt îngrijoraţi deoarece numărul solicitărilor este mai mare decât cel al locurilor disponibile.

Înscrierile la grădiniţe pentru anul 2009-2010, demarate „oficial“ pe 1 iunie, au adus primele centralizări şi, implicit, semnale de alarmă. Există foarte multe unităţi supraaglomerate, unde nu se mai fac înscrieri, acestea încheindu-se încă de săptămâna trecută. În Craiova, pentru zona centrală, este nevoie de cel puţin trei noi grădiniţe pentru a acoperi numărul de solicitări, la fel şi în cartierul 1 Mai şi în zona Centru-Gară. Şi cum acest lucru nu este posibil, în prezent, din lipsă de spaţiu, de la toamnă vom avea unităţi preşcolare cu grupe de 30 şi chiar 40 de copii.

La „Dumbrava Minunată“, 299 de copii pe 200 de locuri

La Grădiniţa cu program prelungit nr. 22 „Sfânta Ana“ există 120 de locuri disponibile, însă cererile au ajuns deja la 162. Aceeaşi situaţie o regăsim şi la Grădiniţa „Otilia Cazimir“, care dispune doar de 100 de locuri, însă s-au înscris 162 de copii sau la Grădiniţa nr. 24, unde există 200 de locuri, însă cererile au ajuns deja la 227. Şi la „Căsuţa Fermecată“ s-au înscris până acum 170 de copii pe cele 140 de locuri. Grădiniţa „Dumbrava Minunată“ este pe lista unităţilor preşcolare preferate de părinţi, pe cele 200 de locuri înscriindu-se 299 de copii la program prelungit, iar la program redus, pe cele 80 de locuri, s-au înscris 115 micuţi. „Probleme avem, în special, la grădiniţele cu program prelungit din centrul Craiovei. Cele mai multe solicitări peste numărul de locuri disponibile le înregistrăm la Grădiniţele nr. 22, nr. 23, „Otilia Cazimir“, 38-58 şi la Grădiniţa nr. 21. Avem probleme însă şi în zona 1 Mai, unde există o singură grădiniţă, care nu poate deservi numărul mare de preşcolari. Din cartierul Romaneşti şi până la Casa Universitarilor, de exemplu, avem doar o grădiniţă. Iar de la Gară (fabrica de pâine – n.r.) până în Calea Bucureşti, în spatele Universităţii, este aceeaşi situaţie – dispunem de o singură unitate preşcolară“, a precizat Geta Gavrilescu, inspector de specialitate-învăţământ preşcolar, în cadrul ISJ Dolj.

Grădiniţele de cartier mai au locuri disponibile

În condiţiile în care grupele din grădiniţele craiovene sunt supraaglomerate, rămâne de văzut calitatea procesului instructiv-educativ. Avem şi câteva cazuri fericite în cartiere unde, până în prezent, au mai rămas locuri disponibile în unităţile preşcolare: Grădiniţa „Îngeraşii“, din Bariera Vâlcii, mai are opt locuri libere, la Grădiniţa nr. 17, din Catargiu, mai sunt 20 de locuri disponibile, Grădiniţa nr. 28, din Brestei, mai are cinci locuri libere pentru programul prelungit şi 28, pentru cel normal. La Grădiniţele nr. 40 şi 45 din Craioviţa Nouă sunt însă probleme, numărul copiilor înscrişi pentru această toamnă fiind cu mult peste cel al locurilor disponibile. Geta Gavrilescu trage şi alt semnal de alarmă: „Părinţii nu îşi înscriu copiii în grupele pregătitoare la grădiniţă. Pentru această toamnă, până în prezent, nu am primit cereri pentru înscrierea copiilor la aceste grupe. Însă, atâta timp cât în Legea învăţământului nu se prevede nici măcar obligativitatea grupelor pregătitoare, nu sunt speranţe să se poată face un salt calitativ al educaţiei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU