13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIrigaţii cu apă potabilă

Irigaţii cu apă potabilă

După ce au fost racordaţi la reţea, localnicii din Criva, sat din comuna doljeană Vârvoru de Jos, au început să-şi irige culturile cu apa de la robinet. În scurt timp, bazinul s-a golit, iar acum oamenii primesc apă cu porţia, două ore pe zi.

De doi ani, de când au reţea de apă potabilă proprie în comună, sătenii din Criva nu mai folosesc fântânile. Dintre cei 420 de localnici, numai 140 s-au racordat la reţea, iar acum oamenii au rămas fără apă, după ce primarul comunei Vârvoru de Jos, Nicu Tabacu, a raţionalizat consumul. Sătenii s-au apucat de grădinărit şi toată apa din bazinul în care se pot înmagazina 40 de metri cubi de apă o folosesc pentru irigat. „Primaru’ ăsta nu ştiu ce face, că avem şi noi nevoie de apă, mai udăm o floare… Aşa, stăm ca înainte. Este om bun, a făcut multe, nimic de zis, da’ cu apa asta a cam greşit-o“, a spus, supărată, Floarea Ghiţă. Femeia tocmai uda florile din faţa curţii cu rezerva de apă păstrată încă de dimineaţă. Cei mai puţin norocoşi spun că nu au apă la robinet de o săptămână. Numai când plouă pot să se alimenteze de la reţea, dar cum vara aceasta se anunţă caniculară, oamenii au toate şansele să păstreze pompele de apă ca pe nişte veritabile obiecte de muzeu. „Eu am înţeles că ar fi şi ceva defect acolo la pompă. Dar ar trebui să găsească o metodă şi să foreze mai multe puţuri, să fie mai multe rezervoare cu apă ca să ajungă la toţi“, a spus Viorel Iordache.

Raţionalizare pentru zarzavat

Nicu Tabacu a explicat ce l-a determinat să ia măsura raţionalizării apei potabile. Acesta spune că din cele patru sate ale comunei – Vârvoru de Sus, Ciutura, Ruptura şi Criva – care beneficiază de un sistem propriu de apă, numai cel din urmă este în această situaţie. „Oamenii şi-au pus zarzavaturi în grădină şi în mare parte apa este folosită pentru aceste culturi. Poate că sunt nemulţumiţi, dar trebuie să ştie că apa este destinată pentru uzul unei gospodării, nu pentru irigaţii. Noi am accesat fonduri externe, de la Banca Mondială, pentru construirea unui sistem de apă potabilă în întreaga comună. Am identificat sursele de apă în fiecare sat, am forat puţuri şi am captat apa în bazine. După care am introdus reţelele stradale, iar cei care au vrut să se racordeze au făcut-o. Pentru Criva avem un rezervor cu o capacitate de 40 de metri cubi, cu un debit de 1,3 litri/secundă, mult mai puţin faţă de Vârvor, unde avem 4,3 litri /secundă, şi Ciutura – 2,4 litri/secundă. Deşi am prevăzut în contractele de abonament ca apa să nu fie folosită pentru irigat, sătenii nu ţin cont de acest lucru. Ei spun că e mai ieftin să plătească 1,60 lei pe metrul cub de apă decât energia electrică pentru pompă. Apa stocată se epuizează foarte repede şi am fost nevoit să raţionalizez consumul la două ore pe zi“, a spus primarul, de altfel, unul dintre puţinii edili din Dolj care au accesat cele mai multe fonduri europene şi guvernamentale pentru modernizarea comunei.
Şi localnicii sunt supăraţi pe vecinii care îi lasă fără apă. „Să nu dea, domn’e, apă decât de două ori pe săptămână! Ce, înainte, când cărau de la fântână, mai puneau atâta zarzavat? Se vede din stradă cine udă, cine are grădină mare“, şi-a arătat un sătean nemulţumirea.
Între timp, pe uliţele satului, oamenii cară apă de la cişmele, atâtea câte au mai rămas.

Modernizarea continuă

Sătenii din Criva vor avea în curând şi un sistem de canalizare. Banii vin de la guvern, 4,2 milioane de lei. Primarul Tabacu a spus că are planuri mari pentru comună: „Vom încerca să captăm şi alte izvoare pentru a mări rezerva de apă destinată gospodăriilor. Important ca acestea să se găsească pe domeniul public. Chiar aici jos, fiindcă satul este situat pe deal, am găsit un izvor destul de puternic, pe care sperăm să-l putem exploata. Pentru primărie avem un proiect pe fonduri PHARE, transformarea energiei solare în energie electrică. Prin nişte celule fotovoltaice vom capta energia solară şi vom avea pentru instituţia noastră o sursă proprie de energie electrică. Suntem primii şi singurii din Dolj care vom beneficia de o asemenea sursă de energie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII