9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVot liber după zăbrele

Vot liber după zăbrele

La alegerile de duminică vor răspunde prezent şi deţinuţii din Craiova. Cu buletinul la ei şi acordul scris semnat din timp, puşcăriaşii îşi vor depune cu încredere votul în urnele mobile purtate după zăbrele.

Pregătirile pentru alegerile parlamentare nu au ocolit nici penitenciarele. Încă de săptămâna trecută, conducerile unităţilor din Craiova au identificat persoanele cu drept de vot, cărora le-au cerut acordul scris pentru exprimarea acestuia. De asemenea, în închisori au fost pregătite cu minuţiozitate încăperile în care se va desfăşura activitatea de duminică.
La Penitenciarul Pelendava Craiova – arondat circumscripţiei Malu Mare – alegătorii se vor putea prezenta la urne încă de la ora 8.00. „În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 33/ 16.01.2007, privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul  European, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu articolul 36 din Constituţia României, îşi vor exercita dreptul de vot şi persoanele aflate în locurile de deţinere, care nu au fost lipsite de drepturile electorale prin hotărâre definitivă judecătorească, care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, având cetăţenie română şi fiind cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, altul decât România, cu domiciliul sau reşedinţa în România“, a spus subinspectorul Leonard Voicilă, purtător de cuvânt la Penitenciarul Plendava Craiova.
Vineri, la ora 14.00, din totalul de 174 de persoane private de libertate din această unitate, aveau drept de vot 59, dar numai 43 dintre acestea şi-au exprimat intenţia de a-şi exercita acest drept.
„Duminică, deţinuţii se vor putea prezenta la urne începând cu ora 8.00, în spaţiul special amenajat conform reglementărilor legale aplicabile în materie, în baza unui act de identitate valabil. Vineri, în incinta Penitenciarului Pelendava au fost amplasate cabinele de vot, luându-se toate măsurile pentru asigurarea caracterului secret şi liber exprimat al votului“, a precizat subinspectorul Leonard Voicilă.

Până duminică, mai au timp să se hotărască

Nici în Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) Craiova nu se va trage chiulul duminică. Dintre cele 341 de persoane private de libertate aflate în custodia unităţii, 182 au drept de vot –
40 de persoane arestate preventiv şi 125 condamnate definitiv, 17 dintre acestea refuzând printr-o declaraţie scrisă să-şi exercite acest drept.
„Persoanele deţinute vor putea vota prin intermediul urnei speciale, în baza unui act de identitate valabil. În clubul din incinta penitenciarului au fost amplasate cabinele de vot, luându-se toate măsurile pentru asigurarea caracterului secret al votului“, a declarat Dorina Preduţ, purtătoarea de cuvânt a PMT Craiova.
Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova se conformează, de asemenea, votului de duminică. Dintre cei 1.022 de deţinuţi, câţi are unitatea, 391 au drept de vot. Dintre aceştia, şi-au exprimat în scris dorinţa de a vota doar 320.
„Datele acestea nu sunt definitive, cifrele se pot schimba până duminică, la ora 10.00, când va începe votarea, dacă mai sunt persoane care să se răzgândească. Cetăţenii privaţi de libertate se vor prezenta duminică în încăperea special amenajată în cadrul unităţii şi îşi vor putea exprima votul în mod liber“, a declarat Daniel Barbu, purtător de cuvânt în cadrul PMS Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS