17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitorii studenţi, în vizită la UMF

Viitorii studenţi, în vizită la UMF

De ziua UMF, elevii au putut să vadă cu ochii lor sălile de curs în care se pregătesc viitorii medici. Din păcate, în prima zi numărul vizitatorilor a fost sub aşteptări.

Elevii olteni care doresc să devină medici sau farmacişti au în această săptămână ocazia unică să păşească anticipat în sălile de curs ale instituţiei de învăţământ superior în care visează să înveţe. Timp de două zile, pe 5 şi 6 iunie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova se desfăşoară Zilele Porţilor Deschise, manifestare inclusă în Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie. Evenimentul se adresează liceenilor care doresc să urmeze o formă de pregătire în învăţământul superior medical. „Este o modalitate de a-i ajuta pe tineri în alegerea unei specialităţi medicale, în speranţa atragerii celor mai buni absolvenţi de liceu către acest domeniu. Elevii vor putea vizita spaţiile Universităţii de Medicină şi Farmacie, căminele, cantina, baza sportivă, săli de curs, laboratoare“, a declarat Mihai Caragea, directorul general administrativ al UMF Craiova.

Primii la UMF, elevii de la „Charles Laugier“

De la vorbă la faptă este însă o oarecare distanţă. Cu toate că s-a făcut propagandă în 20 de licee din Oltenia pentru a convinge cât mai mulţi elevi să viziteze instituţia, doar câţiva s-au arătat interesaţi de ceea ce ar putea oferi UMF pentru pretenţiile lor profesionale. Cert este că vineri, până la ora 13.00, pe holul UMF Craiova „se aliniaseră“ pentru a vizita instituţia zece persoane, dintre care câţiva erau organizatori. Elevii de clasa a XII-a erau toţi de la Grupul Şcolar „Charles Laugier“ din municipiu. Pe chipul lor se putea citi curiozitate, dar şi emoţie, având în vedere că era pentru prima oară când păşeau în această instituţie de învăţământ superior. Au venit să se convingă de oferta educaţională, unii dintre ei încă nesiguri de cariera pe care şi-o doresc.

Chirurgul este un erou

Alin Piciu visează să ajungă chirurg. Este unul dintre puţinii adolescenţi care îndrăznesc să spere într-o carieră strălucită în acest domeniu, atras în primul rând de realizarea profesională şi mai puţin de câştigurile materiale. „Sincer, nu ştiu dacă am vocaţie pentru chirurgie. Am venit totuşi să văd despre ce este vorba şi voi mai avea timp după aceea să mă răzgândesc. Întotdeauna i-am privit pe chirurgi ca pe nişte eroi şi aş vrea ca visul acesta să nu se destrame“, a spus tânărul.
Elevii au avut parte şi de un ghid – în carne şi oase – care le-a dezvăluit într-un mod atractiv câteva dintre secretele profesiei de medic, cum ar fi: administrarea medicamentelor, cum se face o injecţie, iar pentru cei atraşi de medicina legală, cum se generează amprenta unei persoane dispărute, având la dispoziţie amprentele părinţilor.
Elevii care au avut curiozitatea să viziteze UMF Craiova au primit din partea organizatorilor materiale promoţionale: pliante de prezentare, şepci, pixuri şi brelocuri.

Burse pentru doctoranzi
În afară de Zilele Porţilor Deschise, 29 de manifestări ştiinţifice – mese rotunde, simpozioane şi conferinţe – au fost organizate cu ocazia Zilelor UMF Craiova. Lucrările sunt susţinute de cadre didactice, medici rezidenţi şi specialişti, dar şi de doctoranzi ai UMF. Cu această ocazie, a fost demarat şi proiectul POSDRU, finanţat cu fonduri europene, care le va permite tinerilor doctoranzi să aibă acces la burse lunare în valoare de 1.850 de lei de persoană. Singura condiţie este ca după obţinerea doctoratului să rămână să lucreze în instituţie cel puţin trei ani. 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII