14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn copil a murit în excursie

Un copil a murit în excursie

Un copil hipoacuzic, elev în clasa a V-a la Şcoala Specială „Sfântul Vasile“ din Craiova, a murit în ultima excursie organizată de reprezentanţii unităţii şcolare.

Conducerea şcolii susţine că băiatul a murit înecat într-unul din ştrandurile de la Lacul Sărat, în porţiunea destinată copiilor, de doar 70 de centimetri adâncime. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj acuză însă reprezentanţii Şcolii „Sfântul Vasile“ că au organizat această excursie fără să aibă avizele necesare, „orice schimbare a orarului într-o unitate de învăţământ putându-se face doar la decizia directorului şcolii, dar obligatoriu cu acordul inspectoratului şcolar“.

Un copil a murit sub ochii celor 16 colegi şi a celor trei supraveghetori

16 elevi ai Şcolii Speciale „Sfântul Vasile“ din Craiova s-au înscris pentru a merge, împreună cu trei profesori însoţitori, într-o excursie de două zile, pe 3 şi 4 iunie, la Horezu, judeţul Vâlcea. Şcolarii acestei unităţi de învăţământ craiovene sunt copii cu deficienţe hipoacuzice, veniţi din toată Oltenia. Şcoala dispune şi de internat, astfel încât copiii proveniţi din familii destrămate sau aflate la mare distanţă de Craiova să poată fi cazaţi în internat, chiar şi nouă luni pe an. Copilul care a decedat provine, conform celor spuse de reprezentanţii şcolii, dintr-o familie dezorganizată. Aceştia au precizat că de soarta copilului se interesa doar o mătuşă, sora tatălui său, care locuieşte în Argeş, iar excursia a avut scopul de a-i scoate pe copii din mediul lor, de a le oferi două zile frumoase la munte. „Unul dintre obiectivele unităţii noastre şcolare este acela de a duce copiii, cât mai des, în mijlocul naturii, de a avea şansa să interacţioneze cu alţi oameni. Din nefericire, tragedia s-a întâmplat chiar sub ochii profesorilor însoţitori. Copilul era elev în clasa a V-a, era extrem de energic şi tot timpul dorea să fie în centrul atenţiei. Profesorii ne-au povestit că micuţul a zbughit-o din mâinile lor şi apoi l-au găsit cu faţa în jos, în lac. Suntem şocaţi, atât noi, cadrele didactice, cât şi colegii băiatului“, a spus Mihaela Filimon, directoarea Şcolii Speciale „Sfântul Vasile“.

„Vina numărul unu pentru tragedie aparţine directorului şcolii“

Reprezentanţii ISJ Dolj aduc acuzaţii grave conducerii şcolii. În primul rând, directoarea unităţii de învăţământ este învinuită că nu a anunţat inspectoratul de decizia efectuării unei excursii, deoarece, pentru excursiile organizate în timpul săptămânii, orice unitate şcolară are nevoie de acordul inspectorilor generali. „În timpul săptămânii nu acordăm posibilitatea de a pleca de la şcoală decât copiilor care trebuie să participe la concursuri şcolare. Excursia nu a dispus de actele de însoţire ale copiilor conforme cu legea şi însoţitorii grupului nu au avut nici acordul părinţilor, vina numărul unu pentru tragedie aparţine directorului şcolii. Această unitate şcolară dă dovadă de un management defectuos. În al doilea rând, la întoarcerea din excursie, în drumul spre Craiova, profesorii au oprit în cartierul Ostroveni, din Vâlcea, la un ştrand cu apă rece. La 13.44 s-a întâmplat accidentul, copilul a fost resuscitat, însă la ora 15.00 a fost confirmat decesul. Profesorii au anunţat doar directorul Şcolii «Sfântul Vasile», care la rândul lui era într-o altă excursie, cu alt grup, fără aprobările noastre. Au ţinut secret decesul copilului timp de mai bine de şase ore, noi aflând despre această tragedie abia la ora 21.00“, a precizat Lelioara Nicola, inspectoarea generală a ISJ Dolj.
În urma tragediei, vineri dimineaţă, directoarea Şcolii „Sfântul Vasile“, Mihaela Filimon, şi-a prezentat demisia, însă conducerea ISJ Dolj susţine că aceasta nu este „decât o simplă hârtie, fără a oferi nici un fel de motive“. Copilul va fi înmormântat de către mătuşa lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII