5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnvăţământul doljean pierde 16 dascăli de excepţie

Învăţământul doljean pierde 16 dascăli de excepţie

16 dascăli doljeni au primit vineri, de Ziua Naţională a Învăţătorului, felicitări din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj pentru întreaga activitate depusă.

Cu numai o săptămână înainte de vacanţa de vară, 16 învăţători doljeni sunt mai puţin fericiţi că se încheie un an şcolar. Profită din plin de aceste ultime zile de şcoală şi încearcă să retrăiască activitatea de-o viaţă. Cei mai mulţi dintre ei au muncit 35 de ani în slujba catedrei şi a elevului, alţii împlinesc chiar zilele acestea 39 de ani cu state de plată. Pentru toţi însă, despărţirea este grea şi extrem de dureroasă.

Flori şi clopoţei pentru dascălii care se vor pensiona

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ din Craiova a fost vineri locul de desfăşurare al activităţilor de omagiere a Zilei Învăţătorului. Aşezaţi în primul rând, alături de inspectorii instituţiei pe care au slujit-o, învăţătorii au aşteptat tăcuţi şi emoţionaţi să-şi audă numele, pentru a urca pe scenă şi a primi felicitările cuvenite. Un buchet de flori, dar şi un clopoţel care să le amintească pentru tot restul vieţii de activitatea depusă, au smuls lacrimi celor ajunşi în pragul retragerii din meseria de dascăl. Rămân însă învăţători în satul sau şcoala lor, oameni respectaţi şi iubiţi de generaţii întregi. Maria Şerbănescu (Şcoala nr. 21), Maria Stan (Şcoala Sadova), Marcela Pârvu (Şcoala Celaru), Florea Purcărescu (Şcoala Gighera), Frosa Ilie (Şcoala nr. 31), Florea Sfârleasă (Şcoala Ghidici), Mircea Chiriţă (învăţător la Şcoala Teslui), Gheorghe Şarpe (învăţător la Şcoala Ostroveni) sunt doar câţiva dintre dascălii ajunşi în pragul pensionării. Elena Florea este învăţătoare de 39 de ani. Suportă cu greu ideea că trebuie să se despartă de catedră şi, mai ales, de copii. I-au trecut prin mâini zece generaţii de elevi. „După 39 de ani de activitate ca învăţător, mă simt şi acum ca la început. Aceleaşi emoţii, aceleaşi trăiri, aceeaşi plăcere de a-mi face meseria pe care am ales-o şi iubit-o… Din nefericire, copiii pe care îi educ şi slujesc în acest an sunt în clasa a III-a. Am solicitat să mi se permită să mai rămân un an, să le fiu dascăl până la finalizarea clasei a IV-a, dar cererea nu mi-a fost aprobată. Mă mândresc însă cu elevii mei, care au ajuns oameni importanţi: inspectori financiari, preoţi, informaticieni. Am predat şi la clase de simultan, pentru perioade îndelungate, şi chiar şi cu aceşti elevi am avut bucuria să obţin rezultate de excepţie“, a povestit, cu lacrimi în ochi, învăţătoarea Elena Florea.
„Nici nu pot să concep să mă despart de copii“, au fost cuvintele rostite de învăţătoarea Maria Staicu, care se mândreşte şi ea tot cu 39 de ani de activitate ca învăţător: 35 la Şcoala Coţofenii din Faţă, iar ultimii patru, la Şcoala cu clasele I-IV din Almăj. Mai are în faţă o singură săptămână de şcoală, după ce a instruit şi educat zece generaţii de copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS