12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgenţii economici au ajuns la fundul sacului

Agenţii economici au ajuns la fundul sacului

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj contabilizează efectele crizei economice la nivelul judeţului, constatând o creştere a arieratelor de la 42,7 milioane de lei, cât erau la începutul anului, la 110 milioane de lei, în prezent.

Agenţii economici din judeţul Gorj au ajuns la fundul sacului şi nu mai au de unde să îşi plătească datoriile. Dacă unii îşi închid firmele din lipsă de lichidităţi şi astfel datoriile sunt date uitării, după cum precizează finanţiştii gorjeni, alţi patroni îşi ţin banii la saltea, pentru a face faţă crizei economice. Din datele făcute publice de conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, rezultă o creştere alarmantă a arieratelor de la începutul anului şi până în prezent. Dacă în decembrie 2008, nivelul arieratelor rămase de recuperat de către Finanţele Publice era de 42,7 de milioane de lei, la sfârşitul lunii aprilie, suma crescuse la 110 milioane de lei, nivelul debitelor menţinându-se şi în luna mai în jurul aceleiaşi sume. Suma în plus pe care Direcţia Generală a Finanţelor Publice o are de încasat faţă de începutul anului este de 67,3 milioane de lei, reprezentând o creştere de 157,5%.

Nu mai sunt bani

Potrivit directorului coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, Gheorghe Paraschivu, printre principalele cauze care au condus la situaţia existentă se află efectele crizei economice scăderea creşterii economice şi, mai ales, invocarea lipsei de lichidităţi de către contribuabilii care înregistrează obligaţii restante şi care prestează servicii pentru sectorul minier, preponderent în judeţul Gorj.
„Este o situaţie îngrijorătoare pentru că agenţii economici ne spun că se confruntă cu o lipsă de numerar. Nivelul arieratelor a crescut în mod spectaculos. Cei mai afectaţi sunt prestatorii de servicii pentru minerit din cauza blocajului care s-a creat şi se creează între aceştia pe fondul lipsei banilor. Altă cauză a nivelului mare al arieratelor este accesul greu la credite. Nivelul dobânzilor a generat condiţii tot mai grele de a accesa un credit. Până acum existau credite speciale pentru ca societăţile comerciale să îşi poată achita obligaţiile către bugetul de stat, iar acum sunt zero. Alt sector unde se înregistrează creşteri de arierate este agricultura, dar şi cursul valutar a avut ca efect creşterea datoriei publice. Misiunea noastră este de a aduce bani la bugetul de stat. Din păcate sau din fericire, nu există facilităţi sau scutiri de la plată pentru agenţii economici. Unii preferă să ţină banii la saltea, că nu se ştie ce va fi, şi trăiesc şi ei cu ideea că o să plătească mai târziu furnizorul, iar aceasta este o sursă de blocaj financiar. Alţi, se plâng în mod paradoxal că au comenzi şi au de lucru, dar nu le sunt plătite serviciile. Nu există lichidităţi“, a declarat Gheorghe Paraschivu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII