16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurnătorii în faţa ministrului

Turnătorii în faţa ministrului

Acuzaţii grave, de ordin penal, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Lelioara Nicola, inspectoare generală interimară, susţine că jumătate din „baza de date“ a instituţiei a dispărut odată cu plecarea inspectorilor şcolari de specialitate pe care i-a demis…

Actualul staff de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a profitat de vizita ministrului educaţiei la Craiova ca să arunce cu noroi în fosta conducere a instituţiei, aducând acuzaţii grave, de ordin penal, atât la adresa inspectorilor de specialitate demişi în urmă cu cinci zile, cât şi a fostului inspector general. Vineri, la două săptămâni de la instalarea în funcţie, Lelioara Nicola, actuala inspectoare generală interimară, s-a folosit de vizita ministrului educaţiei pentru a anunţa că o parte din documentaţia ISJ Dolj a dispărut. „Pe 12 mai am preluat oficial ISJ Dolj. Încă de atunci, am observat că documentele din calculator sunt goale, toate folderele fuseseră şterse. Pe 26 mai au fost numiţi noii inspectori şcolari de specialitate din cadrul instituţiei. Treptat, am aflat că din cele 12 departamente ale inspectoratului, şase nu mai aveau baza logistică după care să îşi continue activitatea. În prezent, adun toate dovezile pe care le am pentru a depune plângere la poliţie“, a spus Lelioara Nicola. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât, din cele menţionate de aceasta, multe dintre datele care au dispărut din calculator sunt situaţii de la fostele examene, documentaţii extrem de importante. Ecaterina Andronescu a menţionat că se confruntă cu o situaţie fără precedent, de ordin penal: „Actuala inspectoare generală mi-a spus că toate datele oficiale ale Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost şterse. Am sfătuit-o să anunţe de urgenţă organele abilitate deoarece datele oficiale ale unei instituţii nu sunt personale… Am îndrumat-o chiar ca la primele ore ale dimineţii (de vineri – n.r.) să depună plângere la poliţie“, a menţionat Ecaterina Andronescu. Cu toate acestea, până vineri după-amiază, Lelioara Nicola nu sesizase organele legii, Inspectoratul Judeţean de Poliţie autosesizându-se şi anunţând Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Fosta conducere a ISJ Dolj neagă orice acuzaţii

Fosta inspectoare generală a ISJ Dolj, Diana Buşoi, a menţionat că acuzaţiile aduse sunt pure speculaţii, menite să „intimideze“ foştii inspectori şcolari de specialitate care au fost demişi şi care ameninţă că vor merge în instanţă ca să-şi facă dreptate. Mai mult decât atât, potrivit acesteia, toată baza de date a Inspectoratului Şcolar Judeţean se află la biroul de informatică al instituţiei. „Personal, am refuzat, de exemplu, evaluarea Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru acordarea sporului de calculator, care presupunea majorarea salariului cu 10%, deoarece, ca şi inspector general, aveam rolul de a verifica dacă notificările ministerului ajung la timp, cât şi noile ordine pe care ni le trimiteau şi să semnez toate documentele şi notificările oficiale ale tuturor inspectorilor şcolari pe care îi aveam în subordine. Deci, munca mea pe calculator nu era una extrem de bogată, având alte probleme de manageriat ale instituţiei. Am predat actualei conduceri telefonul mobil. Din câte cunosc, foştii inspectori de specialitate au făcut procese-verbale de predare pentru sute de dosare pe care le aveau în primire, cât şi pentru mobilier, calculatoare sau bază de date. Părerea mea este că actualii inspectori şcolari nu sunt în stare să muncească în conformitate cu fişa postului, aşteptându-se, probabil, să găsească şi notiţe despre modul în care să-şi exercite meseria“, a spus Diana Buşoi. Mai mult decât atât, aceasta a precizat că, în luna decembrie, când a preluat conducerea Inspectoratului Şcolar, nu a semnat nici un contract de predare-primire cu fosta inspectoare generală Luminiţa Popescu.

Poliţia s-a autosesizat

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie au menţionat că acuzaţiile de la ISJ Dolj sunt extrem de grave. „Nu am primit nici o sesizare privind asemenea fapte din partea Inspectoratului Şcolar, însă ne-am autosesizat în urma declaraţiei ministrului învăţământului. Modificarea, ştergerea sau deteriorarea datelor informatice fără drept constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la doi la şapte ani“, a precizat Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

129 COMENTARII