11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Se mută zebrele

Marcajele pentru trecerile de pietoni din Craiova vor fi mutate la cel puţin 25 de metri de staţiile de transport în comun, pentru ca autobuzele să fie oprite la distanţă regulamentară faţă de zebră, şi nu la unu-doi metri de acestea, au precizat ieri autorităţile publice.

După o primă încercare timidă de a ne convinge că trecerile de pietoni prezentate ieri în Gazeta de Sud sunt amplasate la cel puţin 25 de metri de staţiile de autobuz, funcţionarii publici ai municipalităţii din Bănie şi-au dat seama că metrul lor are lungimea mai mică decât cel standard recunoscut pe planetă şi au promis că vor încerca să mute zebrele. Este vorba de trecerile de pietoni amplasate în imediata apropiere a staţiilor de autobuz, unde şoferii mijloacelor de transport în comun sunt obligaţi să oprească neregulamentar. Pietonii, la rândul lor, sunt nevoiţi să traverseze prin faţa maşinilor oprite în staţie şi sunt observaţi târziu de şoferii autovehiculelor care vin pe banda a doua. „Vom înainta comisiei de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale propunerea de mutare a acelor marcaje pentru trecerea de pietoni care sunt puse înaintea staţiilor pentru mijloacele de transport în comun la mai puţin de 25 de metri de limita staţiei“, a afirmat directorul Direcţiei servicii publice a Primăriei Craiova, Adriana Motocu. Şeful Serviciului Rutier din Craiova, subcomisarul Emil Zuican, a spus că poliţia îi va amenda pe şoferii autobuzelor şi microbuzelor care opresc la o distanţă sub 25 de metri de trecerea de pietoni, dacă în acest interval nu există staţie. „Sigur că nici dacă există staţie fără alveolă la mai puţin de 25 de metri de trecere nu au voie să oprească, potrivit Codului Rutier. Însă, în aceste situaţii nu vom da sancţiuni, pentru a nu perturba transportul public, dar vom propune şi noi primăriei să remedieze situaţia“, a declarat subcomisarul Emil Zuican.

Trecerile de colţ, mutate

Poliţia Rutieră şi Primăria Craiova au recunoscut, în toamna anului trecut, o altă gafă în sistematizarea circulaţiei sesizată de GdS: amplasarea marcajelor „trecere de pietoni“ în colţul intersecţiei. În aceste situaţii, în special la intersecţia cu o stradă cu sens unic şi prioritate de trecere, maşinile care intră în intersecţie de pe drumul fără prioritate nu se pot încadra spre dreapta decât dacă sunt îndeplinite simultan două condiţii: din stânga nu vin maşini, iar în dreapta nu sunt pietoni pe trecere. Ca exemplu a fost dată intersecţia bulevardului Ştirbei-Vodă cu strada Unirii, unde atunci când prindeai prioritatea din stânga întorceai capul spre dreapta ca să mişti maşina şi, surpriză: pietoni! În opinia craiovenilor, soluţia era mutarea zebrelor la o distanţă mai mare de colţul intersecţiei. „Într-adevăr, s-a constatat că traficul se fluidizează dacă în astfel de intersecţii trecerea este deplasată la patru-cinci metri, cât să se poată încadra o maşină pe direcţia spre dreapta. În plus, şoferii sunt obligaţi să fie atenţi succesiv la priorităţi, şi nu simultan“, a mai spus subcomisarul Emil Zuican. Acesta a precizat că mai multe astfel de treceri au fost amplasate la distanţe mai mari faţă de intersecţii, în prezent fiind în discuţie mutarea altor marcaje.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII