24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeminar în mediul universitar

Seminar în mediul universitar

Pentru a marca într-un mod festiv şi util 9 mai (Ziua Europei), la iniţiativa Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerii în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Universitatea din Craiova a organizat vineri, împreună cu Comisia Europeană (Modulul Jean Monet), un seminar cu tema „Partnership in the EU – FromTeory to Practice“.
„Ne-am reunit cu ocazia zilei Europei care pentru România capătă altă semnificaţie de la aderare. Suntem în UE, suntem europeni şi această dată trebuie marcată cum se cuvine. Scopul este de a discuta unde am ajuns, ce am realizat, care sunt nerealizările şi speranţele pentru viitor“, a declarat prof. univ. Constantin Fota. Acesta a explicat că în această perioadă de la aderare, România nu s-a folosit de toate avantajele de care ar fi putut beneficia ca ţară membră. Potrivit acestuia, dacă tragem linie, sunt destul de multe lucruri care trebuie modificate.
„Şi problematica mentalităţii trebuie dezbătută. Nu simţim încă structural faptul că suntem în UE, că suntem egali şi avem drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii celorlalte ţări UE. Pentru a fi consideraţi europeni, trebuie să ne considerăm şi noi europeni. Perspectiva este foarte importantă şi depinde de noi şi de ritmul în care ne dezvoltăm“, a adăugat Constantin Fota. Acesta a subliniat faptul că schimbarea mentalităţii este destul de înceată la români.

Doljenii au proiecte pentru 88% din banii alocaţi

Participanţii la seminarul de vineri au adus în discuţie şi o serie de subiecte precum: „criza globală în UE, în mod particular în România: cauze, amploare şi forme de manifestare, căi şi mijloace de surmontare“, „cetăţenia europeană“, „libera circulaţie a forţei de muncă în UE“, „avantajele şi dezavantajele calităţii de ţară membră“, „UE şi globalizarea“ şi multe altele. Discuţiile purtate au vizat şi dezvoltarea regională în România şi Regiunea IV S-V Oltenia. „Până acum, au fost depuse deja 240 de proiecte a căror valoare este de aproximativ 550 de milioane de euro (din 620 de milioane de euro cât este alocat pe regiune până în 2013), iar în majoritate sunt proiecte care au trecut de anumite praguri. Suntem regiunea cu cele mai multe şi cele mai bune proiecte şi cu siguranţă vom avea nevoie de bani în plus“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea executivă a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) IV Sud-Vest Oltenia (organismul intermediar pentru Implementarea Programului Operaţional Regional 2007-2013).
Potrivit acesteia, pe Axa prioritară 2 (Infrastructură de transport), domeniul majoritar de intervenţie drumuri judeţene, străzi, şosele de centură şi pe Axa 5 (Dezvoltarea şi promovarea turismului), domeniul majoritar de intervenţie patrimoniu cultural, cererea este dublă faţă de alocare. Secretul acestei situaţii constă în faptul că s-a reuşit stabilirea unei colaborări bune la nivel regional.

Ziua Europei

9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII