11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateImpozitul forfetar debusolează contabilii

Impozitul forfetar debusolează contabilii

Multe aspecte neclarificate nici de ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal şi nici de normele de aplicare au fost „reclamate“ vineri de experţii contabili craioveni, la întâlnirea cu reprezentanţii Fiscului. Lucrurile au fost lămurite doar pe jumătate.

Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), Filiala Dolj, în colaborare cu organisme reprezentative pentru IMM-uri, a organizat vineri, la Craiova, o dezbatere sub egida „Săptămânii europene a IMM-urilor“. Experţii contabili au tăbărât cu o multitudine de întrebări pe reprezentantul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Alexandru Barcan, venit să explice ultima ordonanţă de modificare a Codului Fiscal (OUG nr. 34/2009) şi normele metodologice de aplicare, acte normative care ar fi trebuit să clarifice cum se aplică noul impozit minim (forfetar) şi cum se deduce TVA pentru combustibilul achiziţionat de firme. Pentru unele aspecte, lucrurile s-au clarificat, altele însă lasă loc de interpretări.

Societăţile fără activitate plătesc impozit minim

Expertul contabil Mirela Groznea a dorit să clarifice dacă „o firmă care nu a avut nici un fel de activitate, decât a depus declaraţia pe propria răspundere că nu a avut activitate, nu are bilanţ, nu are balanţă şi nici cifră de afaceri, plăteşte impozitul minim de 2.200 de lei“. Reprezentantul Fiscului a răspuns că „au cifră de afaceri zero“, adică firmele fără activitate trebuie să plătească impozit. Nu vor plăti doar dacă şi-au suspendat activitatea şi au înregistrat acest lucru la Registrul Comerţului şi la DGFP Dolj. În legătură cu deductibilitatea TVA la combustibilul pentru maşinile înregistrate pe firmă, experţii contabili au avut multe comentarii. „Cum să fac dovada că o maşină pe firmă a fost folosită de administraţie, dacă sunt trei-patru persoane care o folosesc? Îi pun pe contabili să semneze ordinul de deplasare până la bancă?“, a întrebat expertul contabil Radu Neacşu. Răspunsul lui Barcan a fost acela că transportul personalului cu maşina firmei în diverse locuri ar putea fi inclus la excepţiile prezentate de OUG nr. 34 şi de HG nr. 488/2009 (cu normele de aplicare) la „servicii post-vânzare şi menţinerea clienţilor“ pentru ca TVA să fie deductibilă. Firmele care au TVA nedeductibilă trebuie să evidenţieze în contabilitate ca şi cheltuială, dar pe cont analitic. „Microîntreprinderile înfiinţate în 2009 pot să mai opteze între 3% (aplicat asupra veniturilor) şi 16% (impozit pe profit)?“, s-a interesat şi Ecaterina Boată, iar reprezentantul Fiscului a încuviinţat că se poate opta.

Firmele în lichidare nu plătesc impozitul minim

Directorul Oficiului Registrului Comerţului Dolj, Gheorghe Celea, a sesizat că există multe neconcordanţe între ordonanţă, normele metodologice şi alte legi: „Impozitul se plăteşte doar de firmele în funcţiune, dar, din punct de vedere al Registrului, firmele în dizolvare, în lichidare sau în faliment nu sunt considerate în funcţiune. Altă chestiune pe care nu o lămuresc normele metodologice este cea prevăzută de OUG nr. 34: firma nu datorează impozit din data depunerii cererii de suspendare la Registrul Comerţului, când, de fapt, se ia în calcul data când s-a dat decizia judecătorului de suspendare a activităţii“. Această prevedere lasă loc de interpretări.

Consultanţii evidenţiază neclarităţile legii
Legat de deductibilitatea TVA, „există însă nenumărate situaţii, în care autovehiculele sunt utilizate în interesul afacerii, care nu se regăsesc în excepţiile reglementate şi care ar trebui să se bucure de acelaşi tratament“, spune Radu Buziernescu, reprezentant al firmei de consultanţă Professional Consulting din Craiova. Radu Buziernescu menţionează că, în condiţiile în care societăţile comerciale utilizează mijloacele de transport de persoane, respectiv autoturisme, pentru transportul salariaţilor între reşedinţă, sediul firmei şi locul de desfăşurare a activităţii, legiuitorul nu dă drept de deducere pentru carburant decât dacă „există dificultăţi evidente de a găsi alte mijloace de transport“, fără a defini sintagma „dificultăţi evidente“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII