12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDobânzile vor scădea în ritm de melc

Dobânzile vor scădea în ritm de melc

Reducerea dobânzii de politică monetară a BNR se va reflecta destul de lent în dobânzile practicate de bănci pe piaţă, spun bancherii. Trendul ar fi de uşoară scădere, dar la creditele noi.

Banca Naţională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de la 10% la 9,5% după scumpiri succesive pe parcursul anului 2008. Specialiştii susţin că această reducere de 0,5% se va răsfrânge şi asupra dobânzilor de pe piaţă, dar destul de lent şi poate în procent mai mic. Definită ca la carte, dobânda de politică monetară sau de intervenţie reprezintă nivelul ratei plătite de Banca Naţională pentru depozitele atrase de la bănci, în cadrul operaţiunilor de politică monetară.

Ce efecte vor fi asupra creditării

Specialiştii contactaţi de GdS sunt de părere că reducerea dobânzii de politică monetară se va reflecta foarte lent asupra pieţei bancare. În sensul că dobânzile la creditele în lei vor scădea foarte greu şi poate că nu cu procentul de 0,5%. „În perioada imediat următoare, scăderea dobânzii de politică monetară ne va afecta la depozite, iar pe termen mai lung la credite, dar într-o măsură foarte mică“, a declarat pentru GdS analistul Radu Soviani, realizator la The Money Channel. „Depinde de la o bancă la alta cât este ponderea dobânzii de politică monetară în total costuri. Dacă este de 1:1, atunci dobânzile ar trebui să scadă cu 0,5% la creditele noi. La creditele deja existente, dacă există prin contract dobândă fixă, atunci ea nu va scădea, dar dacă există dobândă variabilă va scădea la termenele de trei-şase luni sau chiar mai mult, atunci când se reduc indicatorii ROBOR sau EURIBOR, după tipul creditului (în lei sau euro – n.r.)“, susţin surse din cadrul Raiffeisen Bank. Potrivit aceloraşi surse, BNR a dat un semnal că este dispusă să mai reducă dobânda de politică monetară, pentru ca efectele să se simtă în piaţă. „Ar trebui să scadă uşor dobânzile bancare după ce BNR a redus dobânda de intervenţie. La noi au început să scadă încă de săptămâna trecută dobânzile la depozite – cu 0,5% şi dobânzile la creditele în valută, de la 10% pe an, la 8%. Vor mai scădea, dar în timp“, a susţinut un specialist din cadrul Băncii Transilvania.

Nu este suficient

 Pentru a reda populaţiei încrederea în bănci, BNR ar trebui să continue măsurile de stimulare a mediului bancar să crediteze la costuri mai reduse. „Scăderea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale trebuie urmată de măsuri ceva mai eficiente, care să exercite presiune şi asupra băncilor să crediteze“, a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar, citat de NewsIn. El a adăugat că BNR trebuie să continue măsurile de relaxare a creditării prin reducerea rezervelor minime obligatorii atât la lei, cât şi la valută. Acum dacă o bancă vrea să acorde un credit în valută trebuie să-şi constituie pasive de 40% la BNR, iar la lei, rezerva minimă obligatorie trebuie să fie de 18%.

Populaţia tot nu are încredere în reducerea dobânzilor

Dobânda de politică monetară este mai mult o intenţie a BNR de a relaxa condiţiile impuse băncilor şi nu o dovadă că scad dobânzile. Populaţia este reticentă în ceea ce priveşte reducerea dobânzilor. „Dacă mi-ar da credit BNR, aş avea încredere că vor scădea dobânzile, dar aşa nu cred că se va răsfrânge în creditele acordate de bănci reducerea dobânzii de politică monetară. Nici nu ştiu prea sigur ce este aceasta, dar ştiu că băncile nu reduc aşa uşor dobânzile“, a spus Marian C., un craiovean cu trei credite bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS