8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTotul scade, preţurile cresc

Totul scade, preţurile cresc

Managerii societăţilor comerciale previzionează, pentru perioada aprilie-iunie, o scădere moderată a activităţii din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, în condiţiile în care preţurile cresc.
În cadrul anchetei de conjunctură din aprilie 2009, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru aprilie-iunie, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%), aceasta bazându-se în principal pe aprecierea de reducere a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Tot un trend descendent se estimează şi pentru numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -29% pe total industrie prelucrătoare (-42% la întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste).
Unele activităţi vor înregistra însă o scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv metalurgia (-77%), substanţele şi produsele chimice (-48%) şi fabricarea mobilei (-46%).
De asemenea, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
În construcţii, potrivit estimărilor managerilor, se va consemna, în următoarele trei luni, o tendinţă de stabilitate relativă a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -1%, respectiv -5%). Totodată, se preconizează o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%) şi o creştere moderată a preţurilor (sold conjunctural +10%).
Pe de altă parte, managerii din comerţul cu amănuntul au estimat pentru acest sector o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -9%), aceeaşi tendinţă fiind prognozată şi pentru volumul total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural -6%).
În acelaşi timp, angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -26%).
În opinia managerilor intervievaţi de INS, preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte moderat (sold conjunctural +10%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS