16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE cere Republicii Moldova să îşi normalizeze relaţiile cu România

UE cere Republicii Moldova să îşi normalizeze relaţiile cu România

O declaraţie convenită la nivelul celor 27 de state membre ale UE şi prezentată joi la OSCE relevă „procuparea UE faţă de acţiunile unila-terale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România“ şi cere Republicii Moldova să îşi normalizeze relaţiile cu ţara noastră.

 

Uniunea Europeană a prezentat joi, la OSCE, o declaraţie referitoare la evenimentele postelectorale din Republica Moldova. Declaraţia UE, convenită la nivelul celor 27 de state membre, relevă „preocuparea pentru acţiunile unilaterale ale autorităţilor de la Chişinău faţă de România, stat membru al UE". În acest context, UE a cerut autorităţilor din Republica Moldova „să-şi normalizeze relaţiile cu România şi să demareze un dialog în spiritul bunei vecinătăţi".

De asemenea, UE califică, potrivit declaraţiei, drept „excelent şi riguros" raportul şefului misiunii OSCE din Republica Moldova, ambasadorul Philip Remler, dedicat evoluţiilor politice postelectorale din Republica Moldova. Textul mai arată că UE ia notă de concluziile preliminare ale misiunii internaţionale de observare a alegerilor din 5 aprilie şi subliniază că mai sunt necesare progrese pentru a proteja procesul electoral de „interferenţele administrative şi pentru a întări încrederea la nivelul opiniei publice".

Totodată, UE precizează că sunt necesare eforturi „particulare" într-o serie de domenii precum: constituirea listelor electorale, reglementarea accesului la mijloacele de informare în masă, prevenirea încercărilor de intimidare şi a presiunilor la adresa candidaţilor şi alegătorilor.

În legătură cu evenimentele postelectorale, UE se declară preocupată de acuzele legate de relele tratamente aplicate manifestanţilor arestaţi. Acuzele trebuie investigate şi este necesar ca Republica Moldova să ofere acces nerestricţionat observatorilor internaţionali independenţi în toate locurile de detenţie. În continuare, UE împărtăşeşte observaţiile reprezentantului OSCE pentru libertatea presei, formulate pe 14 aprilie, asupra necesităţii ca Republica Moldova să garanteze libertatea de circulaţie reprezentanţilor presei internaţionale şi de a nu interfera, în nici o circumstanţă, în activitatea ziariştilor.

În privinţa situaţiei politice din Republica Moldova, UE face apel la toate forţele politice din acest stat pentru a acţiona în spiritul responsabilităţii, pentru a depăşi prin dialog toate tensiunile şi pentru a-şi uni eforturile îndreptate spre continuarea reformelor democratice şi funcţionării statului de drept. Totodată, declaraţia UE invită autorităţile responsabile din Republica Moldova să ia măsuri imediate pentru respectarea completă a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, în conformitate cu angajamentele OSCE, şi să coopereze în acest scop cu misiunea OSCE şi organizaţiile internaţionale cu atribuţii în domeniu.

Este reamintit, totodată, faptul că reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, a depus eforturi pentru identificarea unei soluţii politice pentru dificultăţile existente.

România nu poate fi acuzată pentru ires-ponsabilitatea unor demonstranţi moldoveni

Faptul că unii demonstranţi moldoveni violenţi au arborat şi s-au înfăşurat cu steaguri ale UE şi ale României, comportându-se iresponsabil, nu poate determina acuzarea României sau a UE, a declarat joi, la Viena, Philip Remler, şeful misiunii OSCE pentru Republica Moldova.

„Aceia care au comis violenţe au încercat să se înfăşoare în steagurile României şi ale Uniunii Europene. Acesta nu este un motiv pentru a considera că UE, România sunt responsabile pentru acte de violenţă şi nimeni nu ar trebui să recurgă la această interpretare", a declarat Remler.

El a mai subliniat că este important ca UE şi România, în mod special, să se angajeze în dialog cu Republica Moldova, dar şi Republica Moldova trebuie să facă acelaşi lucru, pentru a asigura că „iresponsabilitatea unor demonstranţi violenţi nu va duce la deteriorarea unor relaţii care sunt benefice pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii ei". Remler a spus că OSCE apreciază „eforturile semnificative" pe care UE le face în această privinţă.

În plus, oficialul OSCE a arătat că „deteriorarea relaţiilor dintre două state membre OSCE – România şi Republica Moldova – este regretabilă, mai ales din punct de vedere al lipsei totale de dovezi pentru susţinerea acestor acuzaţii împotriva României".

Referitor la proteste, concluziile lui Remler sunt clare, subliniind că nu a fost vorba despre răsturnarea ordinii de drept. „Majoritatea miilor de protestatari nu au urmărit răsturnarea violentă a ordinii de drept. A fost vorba despre o exprimare a frustrării şi au găsit orice acţiune violentă ca fiind respingătoare şi şi-au întors de îndată spatele la astfel de acţiuni", a declarat el.

În încheiere, Remler califică revoltele postelectorale drept „un şoc pentru sistemul moldovean".

„Nu este obligatoriu ca efectele acestui şoc să fie negative pe termen lung. Sperăm că liderii Republicii Moldova vor cugeta profund în legătură cu provocările pe termen lung pe care le aduc protestele şi care este cel mai bun mod pentru a depăşi aceste provocări, astfel încât viitorul democratic şi prosper pentru o Republică Moldova reunită şi suverană să fie asigurat", a conchis oficialul OSCE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII