24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateForum transfrontalier la Calafat şi Vidin

Forum transfrontalier la Calafat şi Vidin

Între cele 21 de evenimente naţionale din România înscrise pe site-ul Comisiei Europene ca manifestări ce vor marca Săptămâna Europeană a IMM-urilor, se detaşează ca unicat, prin prisma caracterului transfrontalier, Forumul „Calafat-Vidin – pol de competitivitate economică transfrontalieră“, având ca organizator Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PLIMM) Calafat, cu desfăşurare pe 7 mai în Vidin – Bulgaria şi 8-9 mai, la Calafat.
Prima Săptămână Europeană a IMM-urilor, care va avea loc în perioada 6-14 mai 2009, este o campanie de promovare a antreprenoriatului în Europa şi de informare a antreprenorilor despre ajutorul de care pot beneficia la nivel european, naţional şi local. Acest eveniment pune la dispoziţia IMM-urilor o gamă largă de informaţii, sfaturi, ajutor şi idei în scopul dezvoltării activităţilor lor. Coordonată de Direcţia Generală Întreprinderi şi Industrie a Comisiei Europene, Săptămâna Europeană a IMM-urilor este una dintre măsurile luate pentru implementarea legii europene pentru întreprinderi mici (Small Business Act), prima politică-cadru exhaustivă pentru IMM-uri din UE şi statele sale membre.
Ineditul Forumului transfrontalier constă în parteneriatul public-privat de excepţie construit de organizatorul PLIMM Calafat, cu reale conotaţii transfrontaliere, la care au aderat până în prezent, ca şi parteneri/coorganizatori, Primăria Calafat, Prefectura Dolj, ADR S-V Oltenia, OTIMMC Craiova, Enterprise Europe Network – prin IPA CIFATT Craiova, din partea română, şi Camera de Comerţ şi Industrie Vidin, Primăria Vidin, Guvernatorul districtului Vidin, Agenţia de Dezvoltare Vidin, din partea bulgară.

Participare numeroasă

Au răspuns deja afirmativ invitaţiei de participare: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, dar şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, grupul francez AJERO, o delegaţie din Olanda, Fcc Construccion (constructorul podului Vidin-Calafat), iar zilnic sosesc alte confirmări. Nu vor lipsi nici parlamentarii de Dolj, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, alte personalităţi politice.
Au fost încheiate parteneriate media cu TVR Craiova, Radio Oltenia şi Gazeta de Sud, alături de Agenţia Naţională de Presă BTA, Bulgarian National TV, ziare din Vidin.
În programul Forumului figurează puncte de mare interes pentru zonă, precum masa rotundă de la Vidin cu tema „Sprijinul mediului de afaceri – potenţial de creştere economică – Identificarea de proiecte transfrontaliere comune“, statuarea unui Portofoliu de proiecte naţionale şi europene de care să beneficieze comunităţile locale sau pregătirea cadrului realizării unei Strategii transfrontaliere comune vizând dezvoltarea durabilă a zonei Calafat-Vidin. O vizită a şantierului de construcţie a podului peste Dunăre Vidin-Calafat şi o croazieră a participanţilor cu scop de pregătire a unor infrastructuri turistice vor completa setul de activităţi pregătite de organizatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU