10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaport special despre cheltuirea fondurilor UE

Raport special despre cheltuirea fondurilor UE

Parlamentul European cere Comisiei UE până la 15 iulie un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România, „în lumina ultimelor regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie“, se arată într-un raport privind exerciţiul bugetar, votat joi în plenul de la Strasbourg.
Amendamentele privind România, negociate până târziu miercuri seară, au fost adoptate joi cu largă majoritate, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Grassle.
Astfel, se arată în textul adoptat, PE „cere Comisiei, în lumina ultimului raport CE şi a regreselor în domeniul luptei anticorupţie, să redacteze un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România şi asupra progreselor făcute în lupta anticorupţie până la 15 iulie 2009“.
Parlamentul este, de asemenea, de părere că „aderarea României şi Bulgariei nu a fost tratată de Comisie cu seriozitatea necesară şi că declaraţiile privind stadiul de pregătire al celor două ţări candidate au indus în eroare şi regretă că dezinformarea a dus la actuala situaţie prin care fonduri de coeziune au fost acordate unor state membre cu sisteme administrative şi legale disfuncţionale“.
Europarlamentarii critică dur Comisia pentru că ar fi „ignorat criteriile de la Copenhaga“ şi ar fi indus în eroare opinia publică şi Parlamentul privind stadiul de pregătire al acestor state membre, ceea ce este în detrimentul reputaţiei UE şi al dezvoltării lor susţinute.
Legislativul european ridică semne de întrebare şi în ceea ce priveşte mecanismul de cooperare şi verificare prin care este monitorizată reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România şi Bulgaria, atrăgând atenţia că eforturile direcţiilor care se ocupă de acest dosar sub conducerea Secretariatului General al Comisiei sunt „inadecvate“, aşteptând o mai bună coordonare şi o includere sistematică a tuturor evaluărilor CE, precum şi includerea unor „criterii care să cuantifice progresele“.
Parlamentarii europeni îşi exprimă „serioase îngrijorări“ cu privire la îngheţarea a 200 de milioane de euro din fondurile agricole pentru România şi a aproximativ 500 de milioane de euro în cazul Bulgariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS