14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIancu, audiat de judecători

Iancu, audiat de judecători

Fostul director pedelist al Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, Constantin Iancu, judecat împreună cu mai multe persoane pentru lipsire de libertate, constituirea unui grup infracţional organizat, ameninţare şi lovire, a fost audiat ieri la Tribunalul Dolj, într-un proces-maraton ce a durat aproape şase ore.

Tribunalul Dolj a început audierile, la termenul de ieri, în dosarul ex-fruntaşului pedelist doljean Constantin Iancu, judecat împreună cu complicii Laurenţiu Gheorghe Capotescu (zis Pătatu’), Marian Sandu (fost Cristescu, zis Fibră), Lucian, Geromin Victor şi Robert Ştefăniţă Bîltac (tatăl şi fiii), pentru lipsire de libertate, constituirea unui grup infracţional organizat, ameninţare şi lovire. Fapta s-a petrecut în anul 2006, pe vremea când Iancu era vicepreşedintele PNL Dolj, şi vizează inclusiv modalitatea violentă în care omul de afaceri vâlcean Alexandru Andrei ar fi fost „convins“ să cedeze părţile sociale ale unei firme.
În holul Tribunalului Dolj, victima s-a întâlnit ieri cu agresorii săi. „Soţia mea nu a reuşit să vină la proces din cauză că şi acum are coşmaruri, din ziua în care am fost răpiţi. Poate celor care ne-au sechestrat li se părea normal să ne ameninţe cu pistoalele, dar mie, nu. Am avut un sentiment ciudat când i-am văzut pe toţi aici“, a declarat Alexandru Andrei, una dintre victimele lui Constantin Iancu.
Altă victimă este doljeanul Constantin Niţu, căruia Iancu i-a făcut mai multe poze în pielea goală după ce l-a legat cu un lanţ de gât. Instanţa a decis ca la acest termen toate persoanele prezente în sala de judecată să fie audiate.

Dom’ Costel neagă acuzaţiile

Primul pe listă a fost Lucian Bîltac. Acesta a recunoscut în faţa judecătorilor că au existat discuţii aprinse între el şi Alexandru Andrei, însă niciodată nu s-a mers mai departe. „Eu cred că totul este o înscenare, iar Alexandru Andrei nu a vrut decât să rămână el cu toate acţiunile firmei şi din această cauză a făcut toate acuzaţiile“, a declarat Bîltac.
A urmat apoi Costel Iancu. Potrivit variantei sale, nu l-ar fi forţat pe Andrei să-i cedeze jumătate din firma lui, ci, dimpotrivă, s-ar fi întâlnit cu acesta ca să-i spună că vrea să se retragă din afacere. Fostul liberal, ulterior democrat-liberal, le-a declarat magistraţilor că nu a lovit şi nici nu a ameninţat niciodată partea vătămată. „După ce am studiat bine actele din contabilitate, am văzut că firma nu are profit şi am vrut să mă retrag. L-am sunat pe Lucian Bîltac şi i-am spus să ia legătura cu Alexandru Andrei, pentru a ne putea vedea. Ne-am întâlnit la o societate din Craiova, pe strada Brestei, unde eu le-am spus că vreau să mă retrag din afacere. După mai bine de 20 de minute de discuţii, am părăsit biroul, iar după alte 20 de minute a ieşit şi partea vătămată, care nu prezenta urme de violenţă“, a declarat Iancu în faţa magistraţilor.
Acesta a mai precizat că nu a folosit niciodată arma şi nici nu l-a sechestrat pe Alexandru Andrei. Omul de afaceri vâlcean a contrazis însă toate afirmaţiile făcute de inculpaţi, precizând că a fost ameninţat şi lovit cu arma. De teamă ca nu cumva să i se întâmple ceva rău, i-ar fi promis fostului şef al ANIF că va merge la Registrul Comerţului Vâlcea şi va renunţa la acţiunile pe care le deţine.   
După mai bine de şase ore de audieri, magistraţii au stabilit un nou termen în proces, pe 6 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII