10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenii au ajuns la spital de Paşte

Oltenii au ajuns la spital de Paşte

Sute de persoane din Olt şi Dolj au ajuns la spital de Paşte, după ce au mâncat şi au băut în exces. Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost în alertă maximă în aceste zile.

Prudenţa nu este caracteristica forte a oltenilor. Şi de Paşte, oamenii au petrecut cu ouă roşii, cozonaci, friptură de miel, drob şi alte bunătăţii culinare hipercalorice asezonate în exces cu băuturi alcoolice. Din această cauză, unii doljeni au avut probleme de sănătate şi au încărcat peste măsură programul Serviciului de Ambulanţă Dolj. Intervenţia echipajelor de pe salvare a fost solicitată doar în prima zi de Paşte de peste 200 de ori, cele mai multe cazuri fiind agresiuni şi accidente produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice, intoxicaţii acute alcoolice şi dezechilibre alimentare. „De Paşte, au fost mai multe solicitări decât într-o zi obişnuită, majoritatea vizând probleme medicale din sfera digestivă, cum ar fi colicile biliare şi intoxicaţiile etanolice. Consumul exagerat de băuturi alcoolice a stat la baza altor evenimente nedorite la care a fost solicitată intervenţia echipajelor de salvare: accidentele rutiere şi un număr mare de agresiuni“, a susţinut dr. Mariana Luminiţa Popa, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul Serviciului de Ambulanţă Dolj.

Au ciocnit ouă de Paşte

Bolnavii internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova au avut, în schimb, un Paşte liniştit. Nu au fost nevoiţi să stea câte doi într-un pat, aşa cum se întâmplă destul de des în zilele obişnuite, pentru că mulţi au primit bilet de voie să facă Sărbătorile acasă. Cei care au rămas au avut parte şi de un meniu mai deosebit. La micul dejun, bolnavii au ciocnit ouă roşii, iar la masa de prânz au primit suplimentar carne de pui.
Unitatea de Primiri Urgenţe a avut mai mulţi clienţi, ca urmare a înmulţirii agresiunilor cauzate de consumul în exces de băuturi alcoolice. Printre pacienţii cu leziuni produse prin agresiune s-au aflat şi trei care au necesitat internare la Chirurgie Plastică şi Chirurgie Buco-maxilo-facială.
Printre cei care „au vizitat“ fără voie spitalul s-au aflat şi persoanele cu boli cronice, cum ar fi cardiacii, care au crezut că de Paşte nu mai trebuie să respecte regimul de viaţă recomandat de medic. „Au fost bolnavi cronic care nu şi-au mai luat medicaţia sau care au întrerupt regimul dietetic, consumând alimente grele sau condimentate“, a precizat dr. Mariana Popa.

 Oltenii au mâncat peste măsură

Un număr record de solicitări a fost înregistrat şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt de Paşte. 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au mâncat şi au băut prea mult. „Până astăzi la prânz (ieri – n.r.) s-au înregistrat 400 de solicitări. Au predominat problemele digestive, urmare a consumului excesiv de alimente, şi intoxicaţiile etanolice. De asemenea, numărul agresiunilor a crescut în această perioadă din cauza consumului prea mare de alcool. Au fost multe solicitări venite şi din partea bolnavilor cardiaci, care, în aceste zile, nu au mai respectat medicaţia şi au mâncat sau au băut în exces“, a spus dispecerul Dana Oprean, care era de serviciu ieri la Ambulanţă.
Potrivit medicilor de la SJA, numărul solicitărilor a început să crească încă de vineri după-amiază. Doctorii susţin că se confruntă cu o creştere semnificativă a numărului de solicitări venite de la persoane lacome la mâncare şi alcool. Nici la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina nu a fost mai linişte. Doctorii care s-au nimerit de gardă în aceste zile au făcut cu greu faţă numărului mare de solicitări.  

Simona TUDOR
Dana MIHĂILĂ

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU