Boc desfiinţează birurile baronilor guvernamentali

Autori


Guvernul vrea să elimine 179 de taxe parafiscale mai ales din mediu, comunicaţii, transporturi, activităţi nucleare. Prin mutarea se taie din veniturile agenţiilor autofinanţate unde înfloresc salariile mari şi maşinile scumpe.Întreprinzătorii susţin însă că guvernanţii iau aceste măsuri doar pentru a-şi creşte ei veniturile.

Supărat pe veniturile mari, maşinile scumpe şi investiţiile masive din agenţiile guvernamentale, premierul Emil Boc se apucă să secere mulţimea de taxe parafiscale. Până acum, şefii acestor instituţii replicau la acuzele privind salariile enorme, dotările de lux şi investiţiile mari în sedii, spunând că ei se autofinanţează şi că nu iau bani de la bugetul de stat. Această „autofinanţare“ se traducea însă în nenumărate drumuri pentru contribuabili, timp pierdut şi, bineînţeles, bani, în unele cazuri cheltuielile cu plata unei asemenea taxe depăşind chiar cuantumul acesteia. Mai mult, aceşti bani, risipiţi cu uşurinţă, sunt practic „luaţi de la gura“ bugetului de stat, aflat în acest moment în mare suferinţă.

Exact acest lucru a atras atenţia premierului şi, mai ales, a ministrului finanţelor, Gheorghe Pogea, care, prin introducerea unor noi impozite şi reducerea taxelor de la agenţiile guvernamentale, mută banii contribuabililor dintr-o parte în alta, adică din vistieria agenţiilor în cea a guvernului. Astfel, potrivit unui document guvernamental, se pare că executivul vrea să reducă, să elimine sau să comaseze cele 179 de taxe parafiscale. În plus, majoritatea taxelor luate în vizor de guvern sunt percepute în domeniul mediului, la care se adaugă taxe de autorizare pentru activităţi nucleare, comunicaţii, transporturi. „Din totalul celor 179 de sume cu caracter nefiscal percepute firmelor, 99 sunt taxe şi tarife de autorizare. În această categorie intră cele din domeniul mediului ce revin Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (25 de taxe şi tarife), din domeniul activităţilor nucleare (15), pentru autorizarea şi avizarea operaţiunilor privind regimul armelor şi muniţiilor (8), de autorizare la Inspecţia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune şi instalaţiilor de ridicat (12)“, potrivit documentului.

În plus, potrivit sursei citate, vor mai fi eliminate şi taxe de autorizare şi reautorizare în domeniul sănătăţii (5), de autorizare în domeniul energiei şi gazelor (5), de autorizare din domeniul gospodăririi apelor (4), de autorizare în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale (4), de atestare, verificare şi avizare din domeniul metrologiei (3). Totodată, în domeniul mediului mai sunt percepute 30 de taxe, pentru analize mediu cu aparatură (7), pentru lucrări şi servicii prestate (6), contribuţii de gospodărire a resurselor de apă (6), tarife pentru servicii în domeniul meteorologiei (6), pentru căutarea informaţiilor privind mediul (2), precum şi un tarif pentru emiterea acordului de import-export.

Patronatele nu cred în „fapta bună“ a executivului

Deşi ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, a promis „surprize plăcute“ mediului de afaceri, reprezentanţii patronatelor se arată sceptici în ce ceea priveşte reducerea taxelor şi impozitelor aplicate întreprinderilor. Pogea anunţa marţi că va anula 36 de taxe şi tarife parafiscale şi va comasa 143 de taxe parafiscale. Întreprinzătorii au declarat că executivul vrea să reducă parafiscalitatea, dar asta doar pentru a putea atrage mai mulţi bani la bugetul statului şi a lăsa agenţiilor şi ministerelor mai puţin sau chiar deloc. În plus, aceştia susţin că agenţii economici nu vor simţi absolut deloc restrângerea numărului de taxe pentru că vor fi reduse doar taxele care aduceau costuri prea mari guvernanţilor. „Toate aceste declaraţii şi documente ale guvernului sunt nişte petarde, nişte fumigene aruncate în faţa românilor pentru a le înceţoşa vederea şi a nu vedea, într-adevăr, intenţia lor. Guvernanţii nu vor reduce taxele contribuabililor, ci pe acelea care îi loveau direct pe ei, taxele care aduceau nişte costuri în plus pentru ei şi din care nu încasau mai nimic. Sunt acele taxe a căror administrare costa mai mult decât suma încasată din aceste biruri“, a declarat, pentru Curierul Naţional, Florin Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). În plus, acesta a spus că pentru agentul economic nu va fi redusă nici o taxă şi că el nu va simţi în nici un fel măsura luată de guvern. „Pentru el vor fi tot atâtea taxe de plătit şi îşi va pierde tot atât timp pe la ghişee“, a explicat Pârvu.

De aceeaşi părere este şi preşedintele FNSIA, care a spus că el nu mai are deloc încredere în guvernanţi şi că aceştia iau măsuri doar pentru binele lor, nu şi pentru interesul contribuabilului. „Am ajuns să aştept cu nerăbdare să văd ce altceva vrea să mai facă guvernul. Acestea nu sunt altceva decât nişte declaraţii populiste. După ce au introdus impozitul forfetar, vin acum şi ne spun că ne reduc taxele doar pentru a ne scoate ochii. Am ajuns să cred că aceşti oameni pe care noi i-am ales ca să ne fie mai bine nu se gândesc decât la ei şi la interesele lor. Pe noi, contribuabilii, românii de rând, nici nu ne bagă în seamă“, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).


Guvernul face tot ce-i trece prin cap

Mai mult decât atât, întreprinzătorii au mai spus că „toţi am ajuns să ne uităm la guvern cum ia măsuri de capul lui, să facă doar ce crede el că e mai bine, pentru el, bineînţeles, iar pe noi, patronii, care contribuim cel mai mult la PIB-ul ţării, nici să nu ne bage în seamă“. „Eu mă aştept ca guvernul să modifice «cum vrea muşchii lui» Codul Fiscal. Habar n-am cu cine s-a consultat când a decis şi impozitul forfetar, şi aceste restrângeri de taxe, pentru că pe noi, sindicatele şi patronatele, ne-a omis. Dialogul social în România nu există decât între guvern şi guvern, atât“, a afirmat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.

În plus, Florin Pârvu, vicepreşedintele CNIPMMR, a menţionat că „guvernanţii vin acum să ne scoată ochii că au redus şi ei taxele, după ce ne-au pus un impozit forfetar care ne zboară de pe piaţa românească“. Acesta susţine că, prin această măsură, de a reduce taxele percepute de unele agenţii, „guvernul vrea să aducă mai mulţi bani la buget, dar asta nu se va întâmpla“. „De ce nu au redus taxele pentru cei care produc ceva la economia românească şi le reduc doar pentru agenţiile cărora tot ei le-au permis să ia aceste biruri?“, se întreabă Florin Pârvu.

Nici o instituţie nu scapă

Guvernul va mai elimina sau comasa opt taxe şi tarife de utilizare a spectrului radio şi a sistemului electronic de achiziţii publice, şapte taxe pentru analize de laborator şi alte activităţi sanitar-veterinare, şase taxe pentru servicii eliberare documente de Autoritatea Hipică Naţională şi o taxă pentru test de calitate şi alte prestaţii privind verificarea seminţelor şi a materialului săditor. Pe lista taxelor şi a tarifelor parafiscale care vor fi anulate sau comasate au mai fost incluse trei tarife de eliberare documente de casele teritoriale de muncă, cinci taxe de servicii furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cinci tarife pentru utilizarea drumurilor, podurilor şi autostrăzilor de interes naţional. Pe listă mai figurează trei taxe şi tarife proprii activităţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, trei taxe şi tarife privind cărţi de identitate, paşapoarte şi date din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor, o taxă de expertizare bunuri culturale mobile. Ordonatorii principali de credite trebuie să emită, până la 15 mai, actele normative pentru anularea, reducerea sau comasarea acestor taxe, urmând ca procesul să continue şi anul viitor.Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. Radical said:

  Sa inteleg ca vor renunta la “179 de taxe parafiscale” ale colosilor. Cei mici sunt pusi la gloaba mai abitir decat inainte. Te miri ce le mai trece prin minte … dupa buretele minune care sterge datoriile gigantilor !!!

 2. tangur said:

  de fapt taxele astea se comaseaza, se redenumesc,se desfiintzeaza unele se introduc altele mai mari si cel mai important e ca se muta la capitala unde handicapatii de guvernantzi nu le mai ajunge bugetu si nu sunt instare sa se plieze pe ce au.

 3. Povesti nemuritoare.. said:

  Se ingheata salariile pt cei de jos si cresc veniturile celor de sus prin diverse portite de sucire a mentalitatii generale.Fiecare are drepturi generale,dar eu nu cred nimic din ce spune boc si ce legislatie face.Totul e acoperit si e mai rau ca ceausescu cu legislatia ascunsa.

 4. MIRATU said:

  IN VEST SINDICATELE SINT A DOUA PUTERE IN STAT DUPA GUVERN . LA NOI ABIA DACA MAI PILPIE IAR ,, LIDERUL,, SE DA PE PARCURS CU PUTEREA PENTRU AVANTAJE PERSONALE . CURAT – MURDAR NENE IANCULE…………. ….DOAR CRIZA E .

 5. Alo ! Petrom Dolj, se aude ? said:

  Ce se intampla la statia Petrom din Filiasi ???Soferii cumpara benzina de la statia Petrom Filiasi dar cand vor sa verifice presiunea din pneuri la masina nu pot deoarece compresorul de la statie nu functioneaza aproape niciodata.Iarna ca este frig si ingheata, primavara nu merge motorul la compresor, vara are furtunul spart, eu consider ca este bataie de joc la adresa celor care cumpara benzina de la petrom Filiasi.Nu le merge compresorul sau ..!? La aproximativ 50 m de statia peco este o vulcanizare privata iar acolo merge compresorul tot timpul ,deci facem plinul de benzina la petrom Filiasi si verificam presiunea din pneuri la vulcanizarea privata din apropiere, dar bineinteles contra cost.Rusine conduceri Petrom Dolj.

 6. Alo ! Protectia Consumatorului se aude ? said:

  Ce se intampla la statia Petrom din Filiasi ???Soferii cumpara benzina de la statia Petrom Filiasi dar cand vor sa verifice presiunea din pneuri la masina nu pot deoarece compresorul de la statie nu functioneaza aproape niciodata.Iarna ca este frig si ingheata, primavara nu merge motorul la compresor, vara are furtunul spart, eu consider ca este bataie de joc la adresa celor care cumpara benzina de la petrom Filiasi.Nu le merge compresorul sau ..!? La aproximativ 50 m de statia peco este o vulcanizare privata iar acolo merge compresorul tot timpul dar bineanteles contra cost,deci facem plinul de benzina la petrom Filiasi si verificam presiunea din pneuri la vulcanizarea privata din apropiere contra cost.Rusine conduceri Petrom Dolj

Alte stiri

26 martie 2019

Gorj: Centrala unei şcoli, reparată „la negru”

Doi angajatori care foloseau în activitate trei persoane fără forme legale de angajare au fost depistaţi de inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Muncă Nedeclarată, în ultima săptămână, pentru neconformităţile constatate fiind ...

Sumarul ediției de vineri, 17 aprilie 2009

Actualitate

» Centura de Sud, croită din bretele
» Scurte stiri
» Patroni săraci cu maşini de lux
» Boc desfiinţează birurile baronilor guvernamentali
» PASTORALĂ LA ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS

Local

» Banii de la FMI ar putea fi folosiţi pentru pensii şi salarii
» Boc vrea să taie din privilegiile parlamentarilor
» Scurte stiri
» Depăşire încheiată în pom
» Cadouri pentru nevoiaşi
» Maşina parlamentului, în gropile Craiovei
» Impact mortal
» Voronin se duelează frăţeşte cu Băsescu
» Penescu, arestat pentru că are relaţii
» Angajaţii DSP, lăsaţi fără sporuri
» Oul roşu şi împistriţat
» Carne confiscată de la comercianţi
» Tradiţii şi credinţe pascale

Dolj

» Numiri politice la deconcentrate
» Pensionari fără bani de Sărbători

Sport

» Platini inspectează Ucraina şi Polonia
» Laudrup, demis de la Spartak Moscova
» Kaka s-a săturat de veteranii milanezi
» Moratti îl eliberează pe Adriano
» Olăroiu a semnat cu Al-Sadd
» Arsenal s-a calificat
» Abramovici investeşte la Chelsea
» Delegările arbitrilor, prin tragere la sorţi
» Meci de şase puncte pentru Vâlcea
» Ronaldo a dus-o pe Manchester în semifinale
» Doar victoria contează
» Încep finalele
» Baldini, suspendat
» Cârstea, în semifinale la dublu
» Carte despre viaţa lui Nadal
» Şarapova ar putea participa la Roland Garros
» Alpinistul Horia Colibăşanu, premiat

Bani & Afaceri

» Mai puţine documente pentru proiectele de dezvoltare rurală
» Helmat – succesul vine dintr-o echipă puternică
» Microîntreprinderile vor scăpa de forfetar devenind PFA
» Firmele deduc TVA la contractele de leasing
» Repartitoarele scumpesc factura

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Întreruperi energie electrică
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top