12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicină de trei stele la Craiova

Medicină de trei stele la Craiova

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova a fost luată şi ea în vizor de Coaliţia pentru Universităţi Curate. UMF a obţinut un punctaj relativ bun, echivalent a trei stele.

UMF Craiova a fost luată la puricat de Coaliţia pentru Universităţi Curate în decembrie anul trecut, după ce, iniţial, reprezentanţii centrului universitar au trimis toate documentele solicitate pentru realizarea sondajului: regulamentul de ordine interioară, regulamente privind admiterea, statele de funcţii, bilanţul contabil etc. În urma răspunsurilor şi documentaţiei, UMF Craiova a obţinut trei stele, situându-se la acelaşi nivel cu următoarele centre universitare: Academia de Studii Economice Bucureşti; Universitatea Maritimă Constanţa; Universitatea Politehnică Bucureşti; Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti; Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava; Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti; Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ Iaşi; Universitatea din Bucureşti; Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi; Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ Bucureşti; Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ Timişoara etc.

Puncte tari

Nici cadrele universitare reprezentative ale UMF Craiova nu au scăpat de ochiul critic al celor care au efectuat raportul privind transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei şi managementul financiar etc. UMF Craiova a obţinut pentru început calificative bune, fiindu-i remarcate punctele tari. În primul rând, UMF Craiova dispune de un campus universitar renovat, modernizat şi bine dotat. În al doilea rând, din raport reiese un grad crescut de participare şi implicare în proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale, existând oportunităţi de accesare a fondurilor şi de realizare a necesarului material (de exemplu, aparatură medicală de vârf). Ca şi punct „tare“, UMF dispune de un index on line al personalului (în unele dintre cazuri există chiar şi datele de contact ale unor angajaţi), al disciplinelor şi specializărilor. Reprezentanţii UMF Craiova se laudă că îşi rezolvă problemele cu cei aproximativ 600 de subordonaţi în instituţie, neexistând cazuri de procese cu angajaţii.

Puncte slabe

Punctele slabe evidenţiate au adus, bineînţeles, şi nemulţumirea reprezentanţilor UMF Craiova. În primul rând, a fost scoasă în evidenţă imposibilitatea atingerii unei performanţe maxime la catedră, deoarece mulţi profesori sunt extrem de ocupaţi, fiind, în acelaşi timp, şi medici la cabinetele medicale publice sau private. „Fiind vorba de mediul academic medical, este inevitabil ca un profesor să nu fie în acelaşi timp şi medic în spital sau la cabinete private. Este chiar o obligaţie să lucreze şi în spitale cu jumătate de normă. În toată lumea medicală mondială vor fi întâlnite astfel de situaţii. În momentul în care, la început de an universitar, sunt întocmite orarele la facultăţi, se ţine cont întotdeauna de programul pe care profesorii, cadre medicale, le au în spital, pentru ca orele să nu se suprapună“, a menţionat Adrian Săftoiu, rectorul UMF Craiova.
Reprezentanţii centrului universitar medical resping reproşul formulat în raportul Coaliţiei pentru Universităţi Curate, potrivit căruia UMF are un număr redus de studenţi în străinătate şi nici un student străin cu bursă sau în stagiu în Craiova.
„Avem 250 de studenţi străini la universitatea noastră. În ultimii trei ani, un număr semnificativ de studenţi craioveni a obţinut viză pentru a merge cu bursă de studii la universităţi din Cehia, Egipt, Malta, Mexic, Olanda, Spania, Croaţia, Italia etc. În urma acestei mobilităţi la rândul studenţilor, aproximativ 50 de studenţi străini au venit în centrul nostru universitar. Mulţi dintre ei, din nefericire, nu obţin viză. Numărul cererilor privind mobilitatea este foarte mare“, a adăugat Săftoiu.

Nepotismul, boală grea

Ca să scape şi de reproşurile potrivit cărora site-ul UMF nu ar fi dinamic şi actualizat, reprezentanţii universităţii au activat de miercuri, 15 aprilie, o nouă pagină web, având aceeaşi adresă, însă cu informaţii mult mai multe, aproximativ 3.000 de pagini, şi un conţinut dinamic şi flexibil… Chiar şi declaraţiile de avere ale profesorilor universitari, susţin reprezentanţii UMF Craiova, au fost postate şi pe vechiul site, pe noua pagină web existând un link special în acest sens.
În ceea ce priveşte plagiatul, mai-marii din Medicină se laudă că nu au avut decât un singur profesor acuzat de plagiat, în urmă cu patru ani. Acesta a fost învinovăţit pe „nedrept“, spun ei, ulterior dovedindu-se că profesorul menţionase, la sfârşitul lucrării, graficul suspectat că ar fi fost furat. În ceea ce priveşte cazurile de nepotism, şi la UMF Craiova, ca peste tot, de altfel, acestea sunt un fenomen.
„Atât timp cât persoanele, chiar dacă provin din aceeaşi familie, ocupă o funcţie în urma unui concurs, şi nu prin numire, nu avem ce să comentăm. Prin regulamentul de ordine interioară şi Carta Universităţii interzicem categoric supervizarea de către cadrele didactice, în orice formă de studiu, a rudelor de gradele I şi II, care ar putea să le influenţeze conduita academică“, a spus rectorul UMF Craiova. În acelaşi regulament sunt prevăzute: „UMF Craiova împiedică şi respinge orice formă de corupţie în mediul universitar. Se interzice favoritismul în situaţii de evaluare, angajare sau promovare sau de distribuire a sarcinilor didactice sau administrative“.
Cu alte cuvinte, în UMF Craiova nu există regulamente care să interzică accesul membrilor de familie titularizaţi în aceeaşi catedră sau facultate, iar familiile sunt destul de numeroase…

Cămin modern pentru studenţi şi rezidenţi

Reprezentanţii UMF resping acuzaţiile potrivit cărora UMF Craiova nu încheie suficient de multe relaţii de colaborare academică cu alte centre universitare din ţară sau străinătate: „Avem relaţii şi contracte de cercetare cu majoritatea universităţilor din ţară. Deşi suntem o universitate tânără, am reuşit colaborări şi parteneriate cu aproximativ 55 de instituţii“. Reprezentanţii UMF Craiova au ţinut să precizeze că investiţiile de modernizare continuă, în luna iunie lăudându-se că vor finaliza un nou cămin pentru studenţi şi rezidenţi, cu 168 de locuri, 12 camere echipate cu bucătării, în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII