8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Care-i lista bună?

Aproximativ 50% din asociaţiile de locatari din Craiova afişează plata întreţinerii pe vechile liste, mai puţin explicite cu cheltuielile pe care le suportă oamenii.

Reprezentanţii Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova au recomandat acestora, încă de anul trecut, să afişeze liste de plată conforme cu legea. Pentru o mai bună instruire, îndemnul respectiv a fost însoţit şi de un exemplar, fiindcă acest format ar arăta mai clar cum sunt cheltuiţi banii proprietarilor. „Formularul utilizat de asociaţii trebuie să respecte conţinutul minimal de informaţie şi normele metodologice de întocmire“, spune adresa primăriei. Numai că la doi ani de la apariţia cadrului legal de funcţionare a asociaţiilor, respectiv Ordinul nr. 1969/2007, şi la trecerea a peste un trimestru de la datarea adresei cu pricina, multe dintre asociaţiile craiovene afişează cu totul alt model. „Prin OMEF – anexa 2 toate persoanele juridice fără scop patrimonial sunt obligate, începând din 1 ianuarie, să-şi ţină contabilitatea la fel ca şi firmele. În această categorie intră ONG-urile, fundaţiile, asociaţiile de proprietari. În privinţa listei de plată, cei de la primărie au spus că poate fi adaptată în funcţie de specific şi nevoi. Important este să conţină toate rubricile, chiar dacă nu arată ca modelul înaintat de primărie“, a spus Vasile Calciu, administrator la Asociaţia L2 Brazdă.
Atâta timp cât nimeni nu îi trage de mânecă, unii preşedinţi şi comitetul ales nu prea se înghesuie să dea curs cerinţelor legii şi serviciului coordonator. Când un locatar nemulţumit mai reclamă şi câte un inspector verifică, singura măsură pentru început este o recomandare trecută într-un proces-verbal: „În termen de… afişaţi cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari conform listei de plată prevăzute în Ordinul nr. 1.969/2007, anexa 2“. Dacă în termenul recomandat de inspectorii primăriei asociaţia nu se conformează, ea poate să se aleagă cu o amendă. Vorba vine, pentru că mai niciodată cei care au făcut verificările nu se mai întorc să vadă şi rezultatul.

Locatarii cer facturi detaliate
 
„Cel mai important document financiar-contabil într-o asociaţie de proprietari este lista de plată. Aceasta este similară unei facturi pe bloc în care se precizează obligaţiile de plată ale tuturor proprietarilor. Ea este documentul prin care proprietarii trebuie să afle în mod clar şi transparent ceea ce reprezintă suma de plată a întreţinerii la bloc, precum şi criteriile care au stat la baza calculului acesteia. Nu este exclus la unele asociaţii să se folosească vechiul format de liste sau cele adaptate. Uniunea nu îi poate verifica sau impune. Îi putem obliga numai pe cei cărora le facem cenzoratul, adică asociaţiile care folosesc cenzorii uniunii. Dacă au unii proprii, pot eluda legea. Singurul organism care îi poate verifica şi obliga este primăria“, a declarat Dan Remus, preşedintele UJALP (Uniunea Judeţeană a Asociaţiilor de Locatari şi Proprietari) Dolj.
Cu toate acestea, nici prezentul model de liste nu îi arată locatarului negru pe alb ce vrea el să vadă. Adică să ştie ce salariu au preşedintele, administratorul, cenzorul şi ceilalţi membri din comitet, ce cheltuieli se fac de la pix şi până la mătură, pentru ce cotizează lunar cu anumite sume. „Ce liste? Suntem în aprilie şi ei afişează pe luna februarie. Ştie cineva care sunt listele bune şi fiecare cheltuială? Este bătaie de joc!“, a afirmat un locatar din blocul 7 Horezu, uitându-se nedumerit la afişele din avizier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII