16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMieii vii se vor vinde doar în Târgul Romaneşti

Mieii vii se vor vinde doar în Târgul Romaneşti

Anul acesta, în Craiova va exista un singur punct de sacrificare a mieilor. Situat în Târgul Romaneşti, acesta va fi funcţional, cel mai probabil, începând de mâine.

Mieii vii au fost comercializaţi începând din acest weekend, în Târgul Romaneşti din Craiova. „Cei care vor să vândă miei vii pot să vină la târg începând de duminică (ieri – n.r.)“, a declarat Gheorghe Călinoiu, directorul Serviciului Public Administrarea Pieţelor şi Târgurilor. Punctul de sacrificare a animalelor pentru consumul propriu va fi însă funcţional abia de mâine, după ce reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj vor face inspecţia pentru a da avizul temporar de funcţionare. „Spaţiile respective trebuie să îndeplinească unele condiţii minime de igienă prevăzute de lege (apă caldă, apă rece, loc de sacrificare, loc de depozitare pentru piele şi oase)“, a precizat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Potrivit acestuia, este interzisă sacrificarea mieilor şi a iezilor în spaţii publice. Cei care nu se conformează acestei interdicţii riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 1.500 de lei.

Atenţie de unde cumpăraţi carne de miel!

Craiovenii ar trebui să fie foarte atenţi la animalele pe care le achiziţionează. „În cazul în care cumpără animale vii, oamenii trebuie să solicite vânzătorilor documentaţia care certifică starea de sănătate a acestora“, a precizat Andrei Butaru. În plus, cei care cumpără carcase de miel trebuie să meargă în locuri avizate sanitar-veterinar şi să se asigure că acestea sunt ştampilate. Mai mult decât atât, trebuie să fie atenţi la modul în care transportă carnea – sunt interzise transportul şi expunerea ei pentru o perioadă îndelungată (mai mare de 20 de minute) la temperatura mediului ambient.

„Doar două persoane şi-au manifestat dorinţa de a vinde miei vii“

Potrivit reprezentanţilor DSVSA Dolj, este destul de greu de estimat câţi dintre cei aproximativ 300.000 de miei şi iezi existenţi la nivelul judeţului Dolj vor fi scoşi la vânzare. „Până vineri, doar două persoane şi-au manifestat dorinţa de a vinde miei vii“, a spus Gheorghe Călinoiu. Din experienţa anilor trecuţi, comercializarea începe cam din a doua zi a săptămânii premergătoare Paştelui. Asta, deoarece craiovenii îşi cumpără, în general, mielul cu câteva zile înainte de Paşte, astfel încât să fie foarte proaspăt. Preţul estimat în viu va fi probabil de şapte lei pe kilogram. Piaţa va fi însă cea care va stabili preţul.

Cerere mică

Până la diversificarea ofertei, craiovenii pot achiziţiona carne de miel din galantare la un preţ mediu de 18 lei/kg, adică aproximativ la fel ca şi anul trecut. „Anul trecut, carnea de miel a fost puţin mai scumpă (20 de lei/kg). Deocamdată, cererea nu e prea mare. În general, oamenii cumpără cu câteva zile înainte de Paşte“, a precizat Elena Ştefan, comerciantă din Piaţa Centrală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS