20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate30.000 de ovine vor fi sacrificate în Gorj

30.000 de ovine vor fi sacrificate în Gorj

Gorjenii se pregătesc să sacrifice cu prilejul Sărbătorilor Pascale aproximativ 30.000 de miei, la nivelul judeţului existând cinci centre de tăiere autorizate.

Gorjenii vor putea sacrifica şi în acest an, în mod tradiţional, dar numai în gospodăriile proprii, miei de Paşte. Pornind de la datele statistice din anii anteriori, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj estimează că în acest an vor fi tăiaţi 30.000 de miei, cei mai mulţi în gospodării şi mai puţini în locaţiile special autorizate. Acţiunea de distribuire a peste 15.000 de crotalii către proprietarii de ovine este în derulare, acest lucru fiind necesar pentru a se cunoaşte cu exactitate numărul animalelor care vor fi sacrificate cu prilejul Sărbătorilor Pascale.
De asemenea, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a mai solicitat de la Bucureşti peste 13.000 de crotalii ce vor fi înmânate proprietarilor de ovine înainte de Paşte, astfel încât aceştia să poată să sacrifice şi să vândă legal mieii. Unii miei vor ajunge şi la export, evidenţierea acestora urmând să fie realizată pe baza unor crotalii duble.

Cinci centre de sacrificare

Ciobanii care vor dori să vândă miei o vor putea face numai în centrele special amenajate la nivelul judeţului Gorj. În Târgu Jiu, mieii vor putea fi cumpăraţi din Piaţa Centrală. Aici este deja pregătită o platformă, în apropiere de Digul Jiului, unde există toate dotările necesare, astfel încât ovinele să poate fi sacrificate, în conformitate cu normele sanitar-vererinare şi de igienă.
„Operaţiunea de crotaliere a mieilor este în derulare, pentru că numai în baza crotaliilor animalele vor putea fi sacrificate. Nici nu se poate pune problema exportului fără existenţa crotaliilor, întrucât este o condiţie care trebuie îndeplinită. Oamenii au voie să sacrifice mieii după metoda tradiţională numai în propriile gospodării. În rest, există centrul de la Târgu Jiu şi alte patru centre de sacrificare autorizate la nivel de judeţ. În acestea vor fi respectate regulile Uniunii Europene privind sacrificarea animalelor prin asomare“, a menţionat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS