24.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii au curăţat pădurile Bucovăţului

Elevii au curăţat pădurile Bucovăţului

Hârtii, resturi alimentare, alte deşeuri rămase în urma picnicurilor sau grătarelor făcute la iarbă verde de craioveni în pădurile de la Leamna, Bucovăţ şi Palilula au fost adunate ieri de elevii din comuna Bucovăţ – Dolj.
Înarmaţi cu saci menajeri şi mănuşi, aproximativ 300 de copii au muncit mai bine de două ore pentru a aduna gunoaiele aruncate cu nepăsare de alţii. În numai câteva minute, zeci de saci umpluţi cu resturi menajere au fost depozitaţi la marginea drumului pentru a fi ridicaţi şi aruncaţi la groapa de gunoi. Munca sutelor de copii va fi însă în van; odată cu încălzirea vremii, şi numărul turiştilor ce aleg ca destinaţie, la sfârşit de săptămână, pădurile de la marginea Craiovei va fi tot mai mare, iar gunoaiele lăsate în urmă vor fi pe măsură. Copiii ştiu însă lucrul acesta, dar sunt hotărâţi să continue şi în lunile următoare acţiunile de curăţare a pădurilor. Din nefericire, în această zonă nu există containere de gunoi sau coşuri în care oamenii să poată arunca resturile, singura posibilitate rămânând simţul civic al fiecărui turist de a strânge în urma lui gunoiul şi a-şi duce sacul într-un spaţiu amenajat. „Turiştii care vin de la oraş lasă în urma lor mizerie, resturile de la grătare, fără să le pese. Săptămâna viitoare, gunoaiele vor fi la loc, vor împânzi pădurea, pentru că mulţi vin de Sfintele Sărbători de Florii sau de Paşte la iarbă verde“, a spus Mădălina Matei, elevă în clasa a II-a la Şcoala din Bucovăţ.
Printre copiii care au muncit ieri în pădurile de la marginea Craiovei a fost şi Raluca Ionela Panduru. Fetiţa şi-a sărbătorit ziua de naştere nu cu tort, flori şi cadouri ca alţi copii, ci strângând gunoaiele lăsate de alţii.

Copiii vor încerca să reînvie tradiţiile şi obiceiurile satului
 
Acţiunea elevilor Şcolilor din Bucovăţ, Leamna, Palilula, Sărbătoarea este doar una dintre manifestările proiectului „Satul meu“, derulat de Şcoala din Bucovăţ în colaborare strânsă cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Consiliul Local, Primăria Bucovăţ, Biserica „Sf. Ierarh Nicolae“ din satul Palilula şi Organizaţia World Vision România. „Se spune că veşnicia s-a născut la sat. Veşnicia înseamnă să fii român şi, atunci când uiţi acest lucru, e bine să te întorci la locul de unde ai plecat – la sat. Prin acest proiect urmărim stimularea copiilor pentru redescoperirea tradiţiilor şi obiceiurilor satului natal. De aceea, profitând de faptul că predăm într-o şcoală de la ţară, am organizat acest proiect pentru a-i determina pe elevi să caute, să-i întrebe pe vârstnici despre tradiţii, port, obiceiuri, dar să contribuie şi la ecologizarea naturii şi a pădurilor“, a spus Angelica Nuţă, directoare adjunctă a Şcolii Bucovăţ.
Proiectul în care sunt implicaţi copiii din comuna doljeană va continua în săptămânile următoare cu acţiuni de descoperire a monografiei satului, colectare de documente culturale şi tradiţionale specifice locului natal, încercând astfel o reînviere a tradiţiilor satului românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII