10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea apei... lipsă

Povestea apei… lipsă

Sute de gospodării ale comunei doljene Coţofenii din Faţă n-au apă de aproape două luni, de când Compania de Apă a închis robinetul. Şi sunt puţine şanse să primească într-un viitor apropiat, din cauza unei încurcături privind facturarea consumurilor de apă în localitate.

Nea Vasile e de loc din comuna Coţofenii din Faţă, dar lucrează la Craiova. De două luni, în fiecare zi, când se întoarce de la serviciu, opreşte la izvorul de la marginea Craiovei, unde umple patru bidoane mari cu apă şi le duce acasă. Are nevoie nu doar pentru băut, gătit şi spălat, ci şi pentru animalele din ogradă, care nu trebuie să sufere de sete din cauza unui conflict comercial cu iz politic. Omul şi-a făcut în casă chiar şi o baie – cu cadă, duş, chiuvetă şi WC -, însă a fost nevoit să se întoarcă la buda din curte de două luni. Pentru că acolo nu tre' să tragă apa…
Tanti Sanda nu-şi mai aduce aminte câţi ani are. Făcuse 70 pe vremea când era preşedinte Iliescu, dar nu se ştie în care dintre mandate. Aproape toată viaţa ei a luat apă de la fântâna unui vecin mai înstărit. De câţiva ani însă, primăria i-a băgat apă: un robinet în faţa casei, de care e tare mândră. Mai bine zis era, pentru că de două luni nu mai curge pe el nici un strop de apă. Bătrâna nu înţelege de ce. Şi nici nu prea pricepe de ce i se cer câteva sute de lei pentru apa pe care ar fi consumat-o în ultimii ani, pentru că n-a primit niciodată vreo factură pentru asta. Nici nu prea ştie ce e aia factură.
Mircea şi Ionuţ se întorc de la şcoală. Transpiraţi după o partidă de fotbal, târşâindu-şi picioarele prin colbul uliţei, fac o haltă de un minut la fântâna din colţ, să bea apă. Nu-i prea bună la gust, dar asta e. La şcoală nu au apă şi nici acasă. Ca ei sunt alţi 270 de elevi şi 30 de preşcolari din cele două şcoli şi două grădiniţe ale acestei comune cu 2.000 de suflete.

Apă fără contracte

Problema apei de la Coţofenii din Faţă e încurcată rău. Prima reţea, care data de prin 1997 şi funcţiona pe baza apei extrase dintr-un puţ, fusese închisă ca neconformă. A fost însă refăcută, extinsă în gospodăriile cetăţenilor şi alimentată din conducta de aducţiune de la Izvarna, sens în care s-a încheiat, în decembrie 2005, un contract între Primăria Coţofenii din Faţă şi Regia de Apă Craiova, actuala Companie de Apă „Oltenia“. Furnizorul trebuia să încaseze contravaloarea apei pentru a cărei distribuţie nu trebuia să facă nimic, iar primăria trebuia să plătească un tarif mic, de numai 0,51 lei/mc de apă.
Administraţia locală a plătit o perioadă, apoi a „uitat“. Şi a tot „uitat“ aproape trei ani. Datoriile s-au strâns, ajungând acum la peste 200.000 de lei, din care doar penalităţile sunt de aproape 5.000 de lei. Şi să vrea să plătească, acum n-ar avea de unde. Pe de altă parte, nici dacă ar avea cu ce, primăria n-ar prea putea să achite factura de apă, nefiind vorba de reţeaua stradală, dar nu prea are nici cum să încaseze banii de la cetăţeni, cu care nu a încheiat nici un contract pentru distribuţia apei.
La prima vedere, vinovată de această încurcătură aproape fără ieşire ar fi administraţia locală. Şi nu e vorba doar de primarul Constantin Cârciumaru, ci şi de alţi reprezentanţi ai administraţiei, ba chiar şi de consilierii locali, care s-au opus sistematic luni în şir demersurilor privind constituirea Serviciului Comunitar de Utilităţi Publice şi aprobarea tarifului la apă. Acum serviciul s-a constituit, tariful de distribuţie pe plan local s-a aprobat (este de 0,55 lei/mc, plus tariful perceput de Compania de Apă), ba chiar s-a aprobat şi un model de contract. Însă tot nu sunt contracte încheiate cu cetăţenii. Şi e vorba de 510 gospodării în satele Beharca şi Coţofenii din Faţă care sunt legate la reţea şi din 16 februarie au rămas fără strop de apă.

Chetă pentru debit

Primăria a încercat să adune cumva bani de la cetăţeni, ca să acopere măcar parţial debitul, doar-doar i-o convinge pe cei de la Compania de Apă să deschidă din nou robinetul comunei. I-a convins pe aproape toţi abonaţii din satul Beharca să facă un soi de donaţie către administraţia locală, în contul apei consumate în ultimii trei ani, eliberându-le chiar chitanţe pentru banii achitaţi de aceştia. Ciudată forma de încasare a banilor, dar era cam singura posibilă, neputând să le emită facturi pentru că primăria nu are contract cu ei.
S-au strâns pe această cale vreo 20.000 de lei, care au fost deja achitaţi, însă apă… ioc. „Noi, cei din Beharca, am plătit aproape tot debitul pentru satul nostru şi, ca urmare, am vrea să ni se dea drumul la apă, dar cei de la Compania de Apă spun că nu o vor face până când nu plătesc şi cei din Coţofenii din Faţă. Nu ar fi nici o problemă, am mai strânge bani, numai să ne deschidă robinetul“, a spus localnicul Mihai Radu.
Edilul Cârciumaru susţine şi el acest demers al cetăţenilor din Beharca: „Dacă s-ar da drumul la apă în Beharca, or să înţeleagă şi cei de la Coţofenii din Faţă şi or să dea şi ei banii pentru apa consumată“.
Reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“ din Craiova sunt însă decişi să nu cedeze aşa uşor. Vor şi restul de bani – circa 181.000 de lei – înainte de a redeschide robinetul. „Compania de Apă are contract cu Primăria Coţofenii din Faţă, nu cu fiecare sat. Contorul se citeşte la intrarea în comună, iar primăria ar fi trebuit să citească la rândul ei contoarele abonaţilor şi să ceară contravaloarea apei consumate. Furnizarea se va relua în momentul în care se va achita tot debitul“, a precizat sec ing. Mihaela Chiriţescu, şef birou Relaţii cu Publicul în cadrul Companiei de Apă „Oltenia“.

„Îmi dau demisia“

Până una-alta, comuna aflată în buza Craiovei rămâne în continuare fără apă. Oamenii din cele 510 gospodării legate la reţeaua de apă din Coţofenii din Faţă iau apă fie din cele cinci fântâni publice ale localităţii ori chiar de la Craiova, fie se duc la vecini, în cele câteva gospodării legate la altă reţea de distribuţie, aparţinând direct de Compania de Apă din Craiova.
Nemulţumit că nu găseşte înţelegere la nici unul dintre forurile judeţene, primarul liberal al localităţii (fost pesedist în perioada 1996 – 2004) crede că sistarea furnizării apei ar fi o „lovitură politică“ a noii conduceri pedeliste de la Compania de Apă. „Dacă este cumva Cârciumaru motivul sistării apei în comună, atunci eu îmi dau demisia din funcţia de primar, numai să se dea drumul din nou la apă“, a spus edilul din Coţofenii din Faţă.
Reprezentanţii Companiei de Apă „Oltenia“ susţin că nu e vorba de nici o divergenţă politică, ci de una strict comercială. „Nu e vorba de nici un conflict politic, ci doar de un debit neachitat. Toată lumea vrea de la noi înţelegere, atunci când există debite neachitate, dar trebuie să ne înţeleagă şi lumea pe noi atunci când cerem banii. Compania are de întreţinut o reţea de apă şi asta necesită cheltuieli. De unde să luăm bani?“, întreabă retoric Mihaela Chiriţescu.
Până una-alta, nea Vasile îşi va aduce în continuare apă de la Craiova, tanti Sanda se va milogi din nou pe la vecini după o garniţă cu apă, iar cei 300 de elevi şi preşcolari ai comunei vor sta în continuare la ore fără să aibă strop de apă de băut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII