11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu gândul şi sufletul la fraţii de acasă

Cu gândul şi sufletul la fraţii de acasă

Basarabenii aflaţi la studiu în Craiova şi-au exprimat nemulţumirea faţă de rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, în urma cărora comuniştii au ieşit învingători.

Se pare că moldovenilor le-a ajuns cuţitul la os, Chişinăul devenind scena protestelor stradale, iar în majoritatea oraşelor din România mitingurile de solidaritate au scos din casă sute sau chiar mii de oameni. Membrii Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova alături de Asociaţia Pro-Basarabia şi Bucovina şi-au exprimat solidaritatea faţă de concetăţenii lor din Republica Moldova, nemulţumiţi de rezultatul alegerilor parlamentare.
„Voturile părinţilor şi ale rudelor noastre din Moldova au fost furate. Dorim ca alegerile să se repete. Nu mai vrem comunişti la putere! Toţi tinerii au plecat din Moldova. Cei mai mulţi au ales să muncească în Europa, iar pentru continuarea studiilor majoritatea optează pentru România şi decid apoi să nu se mai întoarcă acasă. Au rămas în ţară doar părinţii şi bunicii noştri… Suntem 50 de studenţi moldoveni la facultăţile în Craiova, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţilor de Drept, ISE, dar şi Medicină sau Mecanică. Alţi aproximativ 20 de tineri moldoveni sunt elevi la liceele craiovene“, a spus Vitalie Ţurcan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova.
Dinu Gonciar se află în aceeaşi situaţie ca şi Vitalie. Este student în Craiova, la Facultatea de Drept, iar în aceste momente atât de zbuciumate pentru Moldova, aflându-se la aproximativ 1.000 de kilometri de casă, a venit la sediul Gazetei de Sud să-şi exprime solidaritatea cu concetăţenii săi, căutând parcă înţelegere, persoane care să i se alăture şi să îl sprijine. Din 2001 studiază în România. A urmat liceul în Drobeta Turnu Severin, iar apoi a ales cursurile Facultăţii de Drept. „Este strigător la cer cum suntem furaţi pe faţă! Ne-au povestit părinţii,  dar şi prietenii din Moldova că pe listele de votare au fost trecute sute sau chiar mii de persoane decedate. Vrem ca odată pentru totdeauna graniţele dintre România şi Moldova să fie desfiinţate, să putem veni liber la fraţii noştri. Peste 30.000 de moldoveni s-au adunat la Chişinău, iar cu fiecare oră care trece, rândurile se îngroaşă. Ne-au povestit părinţii că oamenii plâng. Vor să fie liberi, să trăiască într-o ţară democrată“, a spus Dinu Gonciar.

Au mai murit oameni pentru democraţie

Studenţilor basarabeni din Craiova li s-a alăturat şi Asociaţia Pro-Basarabia şi Bucovina din Craiova.
„Stau neputincioasă în faţa televizorului şi văd ce se întâmplă. Este foarte greu să prinzi telefonic legătura cu cei de acasă. Am reuşit după ore de încercări. Familia mea locuieşte la 80 de kilometri de Chişinău, în raionul Ştefan Vodă. Părinţii plâng încontinuu şi îmi povestesc cum oamenii de la sate pleacă spre Chişinău să se alăture manifestării pentru alungarea comuniştilor. Toţi doresc schimbarea, însă cred că le este şi teamă. Nu mai cred că vor reuşi pentru că tentative au mai existat“, a povestit Ala Bogdan, preşedinta Asociaţiei Pro-Basarabia şi Bucovina. În urmă cu patru ani, din nefericire, cu ocazia alegerilor, Ala Bogdan şi-a pierdut fratele, pe Vitalie, într-o manifestare de stradă.  
Moldovenii aflaţi dincolo de graniţele ţării declară că sunt în imposibilitatea de a fi conectaţi la evenimentele de ultimă oră, care se desfăşoară acasă, neputând accesa site-urile din Moldova sau lua legătura telefonic cu rudele.

Nu au primit aviz pentru miting
Membrii Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova şi ai Asociaţiei Pro-Basarabia şi Bucovina nu au primit acceptul Primăriei Craiova, dar nici al Jandarmeriei de a organiza un miting de solidaritate aseară în Piaţa „Mihai Viteazul“. „Legal, o manifestaţie publică are nevoie de avizul primăriei. Organizatorii adunărilor publice trebuie să depună declaraţie scrisă la primărie cu cel puţin trei zile înainte de data desfăşurării acestora, în care trebuie să menţioneze denumirea sub care este cunoscut grupul organizator, scopul, locul, data, ora începerii şi durata acţiunii, traseul, numărul aproximativ al participanţilor. În cazul în care primăria dă aviz negativ, acesta poate fi contestat în 48 de ore“, a precizat locotenent Ion Ţapu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII