10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoizolarea, lucru amestecat

Termoizolarea, lucru amestecat

Creşterea eficienţei energetice a blocurilor din Craiova nu este atât de simplu de pus în practică. Potrivit reglementărilor în vigoare, toate lucrările necesare, de la expertiză până la recepţie, trebuie făcute printr-un singur contract.

După normele de aplicare a Ordonanţei nr. 18 din 2009, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor, ar trebui ca toate lucrările aferente termoizolării unui imobil să fie făcute în baza unui singur contract, atribuit în urma unei licitaţii unice de achiziţii publice. La art. 7 din normele aprobate recent prin Ordinul nr. 540 al ministrului dezvoltării, este prevăzut că în caietul de sarcini al procedurii de atribuire vor fi incluse: efectuarea expertizei tehnice, înştiinţarea coordonatorului local asupra necesităţii efectuării lucrărilor de reparaţii preliminare, dacă e cazul, efectuarea auditului energetic, cu elaborarea certificatului de performanţă energetică, elaborarea documentaţiei de avizare, efectuarea documentaţiei tehnice pentru autorizare şi obţinerea avizelor şi acordurilor, întocmirea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie şi verificarea acestora pentru respectarea cerinţelor de rezistenţă şi securitate, elaborarea caietului de sarcini etc. La prima vedere, prin această concentrare pare că termenul de reabilitare energetică se scurtează. În realitate, primăria are deja o problemă: nu a reuşit să identifice nici măcar o singură firmă care să poată face toate aceste lcurări. În plus, funcţionarii craioveni au şi experienţa licitaţiei pentru o singură categorie de lucrări – execuţia, pe care au reluat-o de patru ori pentru a găsi un constructor interesat. „Cerinţele stabilite prin Ordinul nr. 540 sunt clare: o singură procedură de achiziţii publice, pentru pachetul de lucrări. Putem spune că e normal, în condiţiile în care şi în alte domenii se procedează aşa. Numai că acest caz este aparte fiindcă nu sunt firme care să execute un astfel de grup de lucrări", a spus Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din Primăria Craiova. Specialiştii municipalităţii susţin că, în această situaţie, teroretic ar putea fi interesate firme de construcţii care să contracteze şi servicii de auditare şi expertizare cu persoane autorizate.

De aceeaşi părere sunt şi auditorii autorizaţi din Craiova. „Unul singur nu poate face toate aceste lucrări. Probabil că vor veni antreprenori care să subcontracteze diverse lucrări", a spus Emil Bratu, auditor autorizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU