11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii din străinătate vor să aibă drept la pensie

Românii din străinătate vor să aibă drept la pensie

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) propune autorităţilor de resort din ţara noastră aprobarea unei legi care să permită românilor din străinătate să-şi achite în mod retroactiv contribuţiile la sistemul naţional de pensii din România, ce ar aduce aproximativ nouă miliarde de euro la bugetul de asigurări sociale.

„Asociaţia noastră, bazându-se pe semnalele din comunitatea românească, propune o soluţie care să aducă avantaje tuturor, astfel încât cei care în prezent nu sunt angajaţi legal în Italia şi cei care au muncit în trecut mulţi ani fără contract să-şi poată plăti retroactiv contribuţiile pentru pensie pentru anii pierduţi", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de preşedintele ARI, Eugen Terteleac, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi preşedinţilor comisiilor de Muncă şi Egalitate de Şanse din Parlamentul României.

Preşedintele ARI a adăugat că, „dacă 500.000 de muncitori români ar plăti pentru o perioadă de 15 ani o sumă de 100 de euro lunar, nouă miliarde de euro, aproape jumătate din împrumutul de la FMI, ar putea intra în vistieria statului, la bugetul de asigurări sociale".

Românii care vor reuşi să-şi regularizeze această situaţie vor avea garanţia elementară a unei pensii la vârsta la care nu vor mai putea munci, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă de preşedintele ARI. „Sute de mii de români au emigrat în masă în ultimii 15 ani către ţări din Uniunea Europeană, în principal, către Italia şi Spania, iar majoritatea au muncit mai întâi ilegal sau neregular, până la obţinerea unui contract de muncă. Mulţi dintre ei au muncit legal o perioadă în România înainte de a pleca, au plătit câţiva ani contribuţiile de asigurări sociale, dar nu au şanse să-şi mai completeze numărul minim de ani de contribuţii pentru a avea dreptul la pensie", se mai arată în document.

 

Numărul românilor
din Italia, în creştere

 

La începutul anului 2007 erau înregistraţi în Italia 556.000 de români, iar la sfârşitul aceluiaşi an în Italia erau deja peste un milion de români. Potrivit statisticilor Caritas (dossier Caritas Italiana „Romania. Immigrazione e lavoro in Italia", iunie 2008), numărul românilor era la începutul anului 2008 de 1.016.000. Cei 500.000 de români care au obţinut acte se aflau deja în Italia, dar munceau la negru. Tot potrivit ultimului raport Caritas, media de vârstă a românilor din Italia este de 33 de ani. Un caz particular este reprezentat de româncele care muncesc în casele italienilor, la menaj sau la îngrijirea copiilor şi a bătrânilor, majoritatea lucrând la negru.

ARI estimează că în 2009 comunitatea românească se apropie de 1,5 milioane de persoane, însă statisticile italiene înregistrează numai în jur de 500.000 de români plătitori de contribuţii la sistemul public de asigurări din Italia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU