22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComuniştii au câştigat Moldova

Comuniştii au câştigat Moldova

Comuniştii din Republica Moldova au obţinut cele 61 de mandate necesare votării viitorului şef al statului, ceea ce reprezenta miza alegerilor legislative desfăşurate duminică, a anunţat ieri Comisia Electorală Centrală, după centralizarea a 97,62% din procesele-verbale ale secţiilor de vot.

Prezenţa la urne la alegerile parlamentare din 5 aprilie a fost de 59,52%, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a obţinut 50% din voturi, ceea ce îi asigură, după redistribuire, 61 de mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chişinău.
În parlament au mai intrat trei formaţiuni liberale, aflate însă la mare distanţă de scorul obţinut de comunişti. Partidul Liberal, a cărui figură emblematică este Dorin Chirtoacă, are 12,75% din sufragii, ceea ce-i asigură 15 locuri în parlament. Partidul Liberal Democrat (PLDM) condus de Vladimir Filat a obţinut 12,26% din voturi şi 14 fotolii de parlamentar. Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean are 9,82% din voturi, deci 11 locuri în parlament.
Scorul neaşteptat de mare al comuniştilor, în comparaţie cu ceea ce prognozau sondajele preelectorale, aproape egalează performanţa electorală din februarie 2001, când au venit la putere cu un discurs pro-Rusia, pe fondul unei grave crize economice, cu 50,07% din voturi, ceea ce le-a asigurat 71 de mandate în parlament, în condiţiile în care numai două formaţiuni de opoziţie reuşiseră atunci să mai intre în parlament. La alegerile din 2005, când au venit cu un discurs proeuropean, comuniştii au fost votaţi de 45,98% dintre alegători, ceea ce le-a adus 56 de mandate în parlament, fiind nevoiţi să încheie o alianţă pentru a-l reconfirma în funcţia de şef al statului pe Vladimir Voronin. Mandatul lui Vladimir Voronin expiră astăzi, dar el poate fi prelungit cu încă două luni, până pe 7 iunie, însă liderul comunist nu mai are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat consecutiv. Deocamdată, comuniştii nu au menţionat numele nici unui posibil candidat care să-i succeadă lui Voronin. O necunoscută o reprezintă şi rolul ulterior al acestuia în viaţa politică de la Chişinău.
„Discrepanţa între rezultatele urnelor şi prognozele sondajelor preelectorale se poate explica şi prin rata mare de alegători indecişi. În secţiile de votare deschise în afara Republicii Moldova au votat 14.838 de alegători“, a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. În România, au votat peste 4.200 de cetăţeni moldoveni, potrivit datelor furnizate de Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.
Rezultatele definitive ale alegerilor vor fi anunţate de CEC mâine, după primirea tuturor proceselor-verbale, inclusiv de la secţiile de votare din străinătate.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII